Полският президент Анджей Дуда обяви промени в правителството часове преди срещата на премиера Матеуш Моравецки с еврокомисарите за обсъждане на наказателната процедура срещу страната.

С постовете си се разделят министърът на отбраната Антони Мачиеревич, на външните работи Витолд Вашчиковски, на околната среда Ян Шишко, на здравеопазването Константин Радживил и на цифровизацията Анна Стрежинска, съобщава Ройтерс.

Самият Моравецки бе назначен преди месец, заменяйки премиерката Беата Шидло. Той е определян за приближен до лидера на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински.

Зам.-министърката на финансите, отговорна за бюджета, Тереса Червинска зае мястото на Моравецки като финансов министър. Очаква се тя да продължи икономическата му политика. Външен министър стана Яцек Чапутович, досегашен заместник външен министър, а за военен министър бе избран Мариуш Блашчак, който до днес отговаряше за вътрешните работи и администрацията.

В края на декември Еврокомисията предложи задействане на наказателна процедура срещу Полша заради нарушаване на върховенството на закона. Решението е взето заради продължаващата спорна съдебна реформа в страната, която според ЕС налага политически контрол над съдебната система.

Процедурата по член 7 от Договора за Европейския съюз предвижда ограничаване на членските права на Полша и дори отнемане на правото ѝ на глас в Съюза.

След като полският парламент прие през лятото три закона, които се отнасят до съдебната система на страната, Еврокомисията отправи официално предупреждение, че може да задейства наказателна процедура по член 7 от Лисабонския договор.

Преди задействане на наказателна процедура по член 7 обаче се предвиждат разговори със съответната страна. Това е и причината за посещението на Моравецки в Брюксел днес. Целта е затопляне на отношенията с Евросъюза, за да се избегне наказателната процедура срещу страната.

"Не сме във война с Полша - далеч съм от тази мисъл", каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод  Юнкер преди срещата. "Но ние приемаме сериозно безпокойствата на полската страна и аз бих искал и нашите полски приятели да приемат сериозно нашите."

Десетки хиляди поляци протестираха през лятото, след като долната камара на полския парламент прие спорни реформи на съдебната система. Президентът Анджей Дуда наложи вето на два от трите закона. 

Законопроектите, прокарани от управляващата консервативна партия "Право и справедливост", поставят съдебната власт под контрола на изпълнителната, обяви тогава Европейската комисия.