Омбудсманът Мая Манолова обяви защитата на правата на гражданите срещу свръхпривилегиите на банките, за свой приоритет през 2018 г. В интервю пред агенция "Фокус" Манолова съобщи, че си е поставила за цел и изработване на законопроект за частния фалит. Проблемът за липсата на закон за частния фалит беше поставен още през 2011 г. от Емил Радев, понастоящем евродепутат, а тогава народен представител от ГЕРБ. По-късно предложи законопроект за 10-годишна абсолютна давност на всички задължения, сходен с частния фалит, който така и не беше приет.

Доскоро България и Румъния единствени нямаха такъв закон, но в северната ни съседка вече приеха такъв.

България е единствената европейска държава, която няма подобна регулация, която да защити гражданите от тежки финансови неблагополучия, които биха могли да се случат в живота на всеки човек, заяви Мая Манолова.

Наред с това омбудсманът възнамерява да предложи отново някои промени в Закона за гарантиране на вземанията на работници от фалирали предприятия, които обсъжда заедно с група депутати. "Защото въпреки голямата победа, която успяхме да постигнем срещу наглите работодатели, срещу модерното робство, има едни текстове, които депутатите отказаха да приемат м.г.", посочи Манолова.

Тя ще предложи и промяна в Кодекса за социално осигуряване в парламента, за да не бъдат накърнени пенсионните права на миньорите, които ще бъдат съкратени заради ликвидация на рудници през 2018-2019 година.

Манолова похвали съвместната си работа с прокуратурата, благодарение на която прокурорите са подали жалба в съда срещу повишенията в 14 области от 1 януари т.г. 

Браво на прокуратурата, която протестира тези актове, защото единствената институция, която може да подаде жалба в съда и слава богу, тя го направи. Прокурорите от Върховна административна прокуратура са написали изключително сериозни аргументи. Надявам се в рамките на съдебното производство, поне по отношение на няколко ВиК да бъде доказано, че повишението е спекулативно и необосновано. Цената е повишена в интерес на монополите, чиято страна КЕВР традиционно взема, казва Манолова.

С решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) беше повишена цената на водата в 14 области, като най-високо е в Ямбол (20%) и във Враца (13%), за София поскъпването е с 9.5%. 

На прицела на омбудсмана и тази година остават столична топлофикация, мобилните оператори, електроразпределителните дружества, става ясно от интервюто на Манолова. През 2018 г. ще продължи и работата й по кауза, останала от предходната - промени в наредба, която не разрешава здрав генетичен материал от починал човек да се използва за зачеване след настъпила смърт. Предвидено е материалът - мъжки или женски, сперматозоиди, ембриони, яйцеклетки или зиготи, да бъде унищожен, дори ако приживе починалият е дал съгласието си за извършване на инвитро процедурата. Манолова ще настоява за промени в наредбата предвид конкретен случай на жена, чийто съпруг е починал, а иска да зачене инвитро. 

Относно разгорещените спорове за Истанбулската конвенция и предстоящата й ратификация от българския парламент, Манолова коментира, че не разбира тези, които разпалват истерия в обществото. 

По данни на неправителствения сектор всяка трета българка е подложена на домашно насилие, което понякога завършва фатално за жената или с тежки наранявания. Децата стават свидетели на това домашно насилие и на насилието, основано на пол, психическия натиск, преследването, липсата на подкрепа от страна на държавата - къде да отиде, къде да бъде подслонена, как да продължи живота си. Решение на тези толкова съществени проблема дава именно този важен международен договор - Истанбулската конвенция. Всеки, който иска, може да прочете конвенцията и да види, че нищо от тези забулени в тайнственост заплахи не застрашава реално България. Още повече, че има възможност парламентът да приеме поясняваща декларация, т.е. всички страхове да бъдат гарантирани със съответните юридически действия.

"Ако Министерството на правосъдието беше внесло заедно с Истанбулската конвенция и предложения за промени в няколко закона, които вече са готови и в които са участвали и експерти на омбудсмана, това щеше да разсее страховете в обществото, да се види, че те са абсолютно неоснователни. И предложенията за промени в Закона за домашното насилие, и в Наказателния кодекс по никакъв начин не кореспондират с тези страхове, които се разпалват от определени групи в обществото", каза Мая Манолова.

На 11 януари от 11 часа пред Народното събрание се организира мирна демонстрация в подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция. Повече информация за събитието - тук.