Пловдивската организация на "Движение Да, България" призовава община Пловдив да организира публичен дебат за бъдещата реконструкция на централния площад. Целта на тази обществена дискусия е да очертае приоритетите на Пловдив. В позиция до медиите от "Да, България" предупреждават, че заради забавянето на обществената поръчка Пловдив ще посрещне 2019 г., когато е Европейска столица на културата, с център, който е строителна площадка.  

Сред виновните за тази унизителна ситуация те сочат кмета Иван Тотев, тъй като общината обявява обществената поръчка за реконструкция едва през декември м.г. Съгласно документа тя трябва да приключи чак в средата на 2020 г. Това означава сърцето на града да бъде разкопано през цялата 2019 година, се казва в декларацията, където са изчислили, че ще отнеме 800 дни.

От партията посочват, че община Пловдив никога не е внасяла за одобрение в Министерство на културата проекта на португалското архитектурно бюро FORA, което означава, че никога не е имала намерение да изпълни този проект, въпреки че закупува авторските права върху него за 95 000 лв. през лятото на 2015 г. 

През 2016 г. Министерство на културата изпраща становище до местната управа в Пловдив, в което казва, че "премираният проект (разработката на FORA), не е представян за съгласуване по реда на Закона за културното наследство и е недопустимо да се третира като база за изработване както на заданието, така и на бъдещия проект.“ По този начин проектът на FORA напълно изчезва от заданието по обществената поръчка.

"Резулатът от това е, че архитектурата на площада ще бъде в ръцете на строителната фирма, чийто избор ще бъде предопределен от най-ниската предложена цена. Едва през 2020 г. градът ще има нов площад, чиято архитектура е напълно неясна, няма предвидени обществени обсъждания и международна експертиза, но за сметка на това ще струва на Пловдив 12.3 млн. лева с ДДС".

В декларацията от "Да, България" припомнят, че през юни 2014 г. е обявен международен конкурс за площад Централен, в който са подадени 125 проекта от 41 държави. Международно жури избира трима финалисти, а победителят е избран от община Пловдив след проведено обществено обсъждане и гласуване. Победител е проектът на португалското архитектурно бюро FORA, който предвижда мащабен подземен музей на античния Филипопол, покрит в по-голямата си част с метална конструкция, облицована с дърво. На Античния площад е предвидено да се слиза по специални рампи.

Този идеен проект предвижда двата площада да имат отделен живот, което позволява непрекъсната работа по разкопките. Най-отличителното в този проект са двете нива на площада: подземен - с археологията и надземен - с настоящето. Общината обаче изключва проекта на FORA от Плановото техническо задание и ще трябва да се изготви нов проект, който и да се изпълни, се казва в декларацията.

Площад Централен обаче е един от проектите, по които се очаква да работи тази година община Пловдив. Освен центъра, в програмата за управление на общинските спортни имоти, която предстои да приеме местният парламент, са включени и изграждането на втори гребен канал и реконструкцията на стадион "Пловдив". 

За първи път от 28 години най-големият стадион в Южна България ще бъде реновиран по проект, за който са осигурени 600 000 лева, съобщи БНТ. За завършване на работата обаче ще са необходими още средства, които тепърва ще се изясняват.  

Втория гребен канал също е включен в приоритетните проекти на Пловдив като част от новия екопарк "Марица". Очаква се изграждането да струва между 4 и 7 млн. лева, като наред с това ще върви залесителна кампания за 4.2 милиона лева за четири години. Заради протести на екозащитници срещу изсичането на гори по поречието на Марица общината чака решението на Върховния административен съд през март. От него ще зависи дали ще има изкуствено езеро с 16 острова за гнездене на редки и защитени птици, както и други атракции. 

През тази година започва и строителството на нов плувен басейн в Пловдив за 11 млн. лева.