Европейският съюз планира да обяви краен срок за следващо разширяване, твърди EU Observer. Ако споровете в Западните Балкани не забавят процедурата, това ще стане през 2025 г., пише в проект за стратегия, който ще бъде гласуван на 14 февруари.

"Партньорите ни от Западните Балкани имат историческа възможност. За пръв път перспективите за приемането им са определени във времеви аспект", се казва в проекта. "Със силна политическа воля, провеждане на реални реформи и дълготрайни решения на споровете със съседите Черна гора и Сърбия ще бъдат готови за членство през 2025 г."

Очаква се дотогава преговорите за членство на Албания, Босна и Херцеговина и Косово да са напреднали значително.

Ако бъде приета на 14 февруари в този си вид, стратегията ще маркира промяна в официалната позиция на ЕС, след като председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви през 2014 г., че няма да има разширяване на Евросъюза в обозримо бъдеще.

Сърбия и Черна гора вече водят преговори за присъединяване към ЕС. Албания и Македония се надяват да започнат разговори тази година, Босна се стреми да получи статут на кандидат за членство в ЕС, а Косово трябва официално да поиска да бъде обявен за кандидат.

Ако има нещо, което може да провали плановете за разширяване на ЕС, това са местните спорове, се твърди в проектостратегията.

"ЕС не може и няма да внася междудържавни конфликти. Ето защо всички партньори от Западните Балкани трябва да решат тези спорове спешно."

Сред най-тежките противоречия между страните от Западните Балкани, които могат да забавят приемането им в ЕС, са непризнаването на независимостта на Косово от страна на Сърбия и спорът за името на Македония. Гърция блокира преговорите за членство на страната в ЕС и НАТО в продължение на години заради името на страната, което е същото като това на гръцката провинция Македония.