От 1 януари Дания разреши на пациенти с различни заболявания да използват марихуана, за да облекчат страданията си, съобщи EUobserver. Парламентът на страната отмени четиригодишната забрана на 18 декември м.г., след което няколко компании получиха лицензи да отглеждат и да търгуват с трева в скандинавската държава.

Канабисът получава все по-голямо признание от международната медицинска и научна общност като важен инструмент за справяне с болките и страданията, които причиняват различни болести. Лекарства, разработени на основата на канабис, се използват за широк спектър от заболявания, включително множествена склероза, ХИВ, епилепсия, странични ефекти от химиотерапия, както и хронична болка и глаукома.

Капсулите, екстрактът от канабис, използван като спрей за уста, и изсушените цветове от канабис, които се използват за инхалации или чай, са основните разрешени в ЕС лекарства, сочи доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите от 2017 г. Никоя държава обаче не е разрешила пушенето на канабис за медицински цели предвид рисковете, които пушенето представлява за здравето, особено в комбинация с тютюн, пише в онлайн изданието.

В ЕС само Австрия, Чехия, Финландия, Германия, Италия, Португалия, Полша и Испания в момента разрешават употребата на марихуана като лекарство, докато няколко други държави планират законодателство по темата.

Според Винченцо Костиглиола, председател на Европейската медицинска асоциация, която обединява лекари, има "все по-голям акцент" върху борбата със страданията въпреки неясния правен статус на тревата. Проблемите около медицинския канабис често се смесват с дискусиите около употребата на наркотици за развлечение, което е незаконно във всички държави членки - въпреки че в някои страни на ЕС като Нидерландия, Австрия, Италия и Люксембург се декриминализират малки дози за лична употреба.

Необходимо е да се измести фокусът от разглеждането на канабиса само като наркотик, за да го преоткрием като лекарство. В момента в Европейския съюз редица медикаменти - особено такива за облекчаване на болката, всъщност са химически свързани с незаконни вещества като опиум или кокаин. Но за канабиса все още има стигма, отбеляза Костиглиола.

За този статут принос има и Европейската агенция по лекарствата на ЕС, която посочва, че тъй като канабисът е психоактивно вещество, употребата му като лекарство следва да спазва законовите разпоредби на държавите членки, включително "контрола върху употребата на наркотични и психотропни вещества ".

Европейските държави са длъжни да контролират употребата на трева в изпълнение на задълженията си по три конвенции на ООН за контрол върху наркотиците, които ги инструктират да ограничат предлагането на наркотици и употребата на наркотици само за "медицински и научни цели".

На равнище ЕС няма хармонизирани закони за употребата на лекия наркотик за рекреационни и медицински цели. Всяка държава членка решава този въпрос съобразно собственото си законодателство. Съгласно договорите обаче ЕС допълва вътрешните действия на държавите членки за намаляване на здравните щети, свързани с наркотиците, чрез "информация и превенция".

През 2017 г. редица държави членки на ЕС обявиха или предложиха промени в законодателството относно производството и употребата на медицински канабис или стигнаха до легализирането му.

През юни м.г. гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че Гърция "е станала част от общността държави, където доставката на медицински канабис на нуждаещи се пациенти е законна", но все още предстои внасянето на законопроект, който да легализира това положение в гръцкия парламент.

В Ирландия в момента се обсъжда законопроект за канабис за медицинска употреба, чийто трети и последен етап на разискване предстои в началото на тази година. И в двете държави правителствата поръчаха медицински доклади, одобряващи ефективността на канабиса за облекчаване на болката и страданията, преди да бъде взето политическото решение.

От ноември 2017 г. в Полша могат да се продават лекарства на основата на канабис, които се произвеждат в аптеки, използващи съставки от законен внос.

Междувременно в Германия държавният секретар по здравеопазването Луц Щропе обявява през март, че сериозно болни пациенти могат да купуват канабис по предписание на лекаря - главно изсушените цветове от канабис или екстракти от канабис, след като парламентът одобри легализацията през януари 2017 г.

През миналата есен Италия изпитваше сериозен недостиг на канабис за медицински цели, тъй като не се отглеждаше достатъчно марихуана за медицинска употреба, съобщиха пациенти и неправителствени организации. Пациентите трябваше да прибягнат до "черния пазар" в резултат на дефицита, съобщиха от италианската асоциация за граждански права и свободи (CILD) през декември м.г.

За да се справи с липсата, италианското министерство на отбраната (отговорно за законното отглеждане на канабис за медицински нужди) бе принудено да търси от външни пазари около 100 килограма марихуана през миналата есен. 

В България е възможно да се отглежда легално канабис, но само за индустриални цели, а 16-те фирми, които го правят, получават специални лицензи за целта. Регистърът на компаниите е секретен, а разрешителните се издават от земеделското министерство. Благодарение на настоящия програмен директор и водещ на БНТ Емил Кошлуков, като депутат от "Новото време", парламентът криминализира и едната цигара марихуана. През 2004 г. т.нар. еднократна доза беше премахната от Наказателния кодекс.

Но в Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите тревата е приравнена към амфетамините - вещества с висока степен на риск за общественото здраве заради вредния ефект от злоупотребата с тях.

В ЕС, ако някоя компания реши да продаде лекарство в дадена страна, лекарството трябва да бъде регистрирано в тази страна, докато, ако се реши да го направи на европейско ниво, се регистрира на европейско ниво. Лекарствата на основата на канабиса в Европа, одобрени или от Европейската агенция по лекарствата, или от националните власти, понастоящем са четири - продадени под търговските марки Sativex, Bedrocan, Marinol и Cesanet.

Едно от тях (Sativex) е одобрено за лечение на "симптоми на множествена склероза" в 18 европейски държави. Някои други вещества, получени от канабис, са в процес на подготовка за влагане в медикаменти. На 29 декември британската компания GW Pharmaceuticals представи искане до Европейската агенция за продажба на лекарство с канабидиолно масло за детска епилепсия.

След като тези лекарства могат да се използват, защо канабисът да не може да се употребява за медицински цели...