Ден преди официалния старт на българското председателство на Съвета на ЕС, правителството реши да тества ремонтирания НДК. Днешното редовно заседание на министрите няма да се проведе както обикновено в сградата на Министерския съвет, а в зала 3 на Националния дворец.

Това става ясно от предварително обявения дневен ред. 

Ще има дни, в които ще се провеждат по 7-8 паралелни събития в НДК, обясни наскоро ресорният министър за председателството Лиляна Павлова. 32 са събитията, които ще се провеждат на най-високо ниво в зала 3. Всички останали събития ще се провеждат в зала 6, 7, 8 и 9.

Зала 3 е предвидена за пленарни заседания, а зала 10 - за обяд. Зала 6 е предназначена за международен пресцентър с 260 седящи места за представителите на медиите. Зала 4 също ще бъде предвидена за медиите, като в нея са осигурени допълнителни 40 работни места за писане, 4 телевизионни кабини и 8 радиокабини. Акредитационна система е модерна и свързана с инсталираната в НДК глобална система за сигурност. Баджовете имат цветово оформление и показват правото на достъп на един или друг делегат в една или друга зала. Всеки бадж има и специален код.

Вход А-6 на НДК ще бъде официалният за всички ВИП делегации, които ще посещават сградата на европредседателството. Първото ръкостискане на официалните гости ще се случва в брандираната стена след влизане през А-6. Вторият поток гости ще влиза през А-4. Те ще посещават зала 7, 8 и 9, където ще се провеждат останалите заседания.

От днес пък влизат в сила някои ограничения за движението в района. От 17:30 ч. до отпътуването на делегациите от 12 януари се забранява престоят и паркирането в района около Народния театър "Иван Вазов" и улиците в карето на ул. "Гурко", "Раковски" и "Княз Александър Първи". 

Ограничения има и в района около НДК на улица "Доспат" между булевард "Витоша" и "Баба Неделя" и на улица "Д-р Христо Стамболски". Те се въвеждат от 17:30 ч. на 11 януари до 12 януари.

На 12 януари за кратко по обяд се закрива и автобусната спирка на булевард "Черни връх" в посока бул. "България" под Моста на влюбените на НДК.