Теч на информация от силите на реда е в дъното на показното убийство на близкия до ГЕРБ бизнесмен Петър Христов.

Това се разбра от думите на ресорния вицепремиер Красимир Каракачанов в сутрешния блок на Нова тв.

"Една от версиите е убийство като отмъщение от престъпния свят за това, че този човек е имал решаващо участие в разкриването на организирана престъпна група. Това е най-логичната версия, по която трябва да работим", посочи Каракачанов, визирайки версията, че зад разстрела стои групата за отвличания, известна като "Наглите", за чието залавяне е помогнал Христов.

На въпрос на водещия означава ли, че тези групи - "Наглите" и "Килърите", обявени за сломени, изобщо не са победени и могат да поръчват убийства, вицепремиерът отвърна:

"По-страшното е, че хора от органите за сигурност безогледно разкриват информация. Поставят се в риск хора, които са помагали на полицията." 

На последвалия въпрос кой разкрива информация, Каракачанов пак не уточни. Каза само:

"С организираната престъпност трябва да се работи внимателно, последователно и да се мачка докрай. Навсякъде може да се случи такова нещо. Имат финансов ресурс или помагачи, ятаци навън, които могат да организират такова нещо. По-страшен е течът."

По повод информациите, че покойният Христов е бил близък до ГЕРБ не само като дарител и симпатизант, Каракачанов заяви, че това едва ли има някаква връзка с разстрела.

"По времето, в което тези групи бяха разбивани, Цветан Цветанов беше министър на вътрешните работи. Логично е да се познават, след като Христов е помагал", обясни вицепремиерът.

Според Каракачанов показното убийство на прага на европредседателството "не е съвпадение".

"Престъпният контингент има интерес да дискредитира държавата пред обектива на световните медии. За съжаление няма да са единствените, които ще използват фокуса върху България с тази цел", направи намек към опозицията Каракачанов.

И даде причина, че "по чисто политически причини" в един от заводите на държавната "Терем" имало подкана за стачка, като репликата била: "Сега е моментът с европредседателството. Да вдигаме джангър."

По повод протеста на МВР с искания за по-високи заплати и по-добри условия на работа вицепремиерът посочи, че поне полицаите са последователни в исканията си, протестирали за едно и също от години. Той обаче отказа да коментира билбордовете по "пътя на председателството", около НДК, с които униформените обясняват на английски език, че са много нископлатени спрямо колегите си в ЕС.

По повод поредните снимки на депутата от левицата Елена Йончева, изобразяващи поредното свлачище, подкопало оградата с Турция, вицепремиерът посочи:

"Да се казва, че оградата не е ефективна, е изключително несериозно. В природата няма ли природни бедствия? Аз имам една къщичка от 60 квадрата и стана жертва на свлачище. Това, че с пет метра се е свляква оградата, не означава, че е неефективна. Навремето Берлинската стена имаше начин да бъде подкопавана. Ами оградата между Израел и Палестина? Тези пет метра бързо ще бъдат ремонтирани. С това съоръжение на България не й се случи това, което се случи на Гърция."

Каракачанов не можа да отговори еднозначно променила ли се е политиката на "патриотите" към Турция, откакто влязоха във властта. Бе помолен да коментира думи на коалиционния си партньор Валери Симеонов от лятото на 2016 г., когато Симеонов казва, че "граничим с ислямска държава" и България трябва да разположи ракети с обсег до Истанбул. А днес премиерът Бойко Борисов нарича галено турския президент Реджеп Таип Ердоган - Тайпи.

"Аз не коментирам думите на вицепремиера. Това е изказване от юли 2016 г. и цитирате г-н Борисов от януари 2018-а. Има един интервал от година и осем месеца. Ако питате мен за политиката спрямо Турция, ще ви отговоря, но не е моя работа да коментирам другите. Трябва да сме в добри отношения с Турция, но България не трябва да позволява на никой да се меси в суверенните й дела, както Турция се месеше. Ако някой смята, че на базата на мюсюлманското население в България може да провежда своя политика, трябва да му бъде показано, че това не може да стане", посочи Каракачанов.

Той затвърди мнението на "патриотите", че в Банско трябва да се строи, пак посочи, че на жълтите павета протестирали някоко десетки души, а в Банско - хиляди. А по отношение на критиките на третия коалиционен партньор в "Обединени патриоти" - Волен Сидеров, че ОП не е във властта за лифтове и концесии на плажове, заяви:

"Прав е г-н Сидеров, ние не сме във властта да правим лифтове. Но това е един текущ въпрос. Той е прав по същество. Когато един такъв проект в Банско води до създаване на работни места и до инвестиции и пари в бюджета, е част от политиката ни. Няма проблем, ние се разбираме идеално."