"През последните десет години ситуацията на медийния пазар в България системно се влошава. От една страна, бизнес моделът на медиите е изложен на натиск от вътрешни и външни за пазара фактори, които го правят все по-неатрактивен. От друга страна, но и вследствие на горното, качеството на медийния продукт непрекъснато се влошава. Това може да се измери през неспазването на общовалидните международни журналистически правила и стандарти, лесното възприемане и разпространение на фалшивите новини, все по-ограничената свобода на словото."

Това е основният извод за състоянието на медийния пазар у нас, резюмиран в "Бяла книга за свободата на медиите в България".

Изданието е проект на Съюза на издателите, реализиран от журналисти и редактори от членуващите в съюза издания. 

На представянето участват Иво Прокопиев, Сашо Дончев, Огнян Донев.

"Като се замисля, единственото общо между нас тримата е едно - желанието да финансираме свободни медии, които да информират обществото по честен и справедлив начин", така издателят на "Сега" Сашо Дончев обясни присъствието им днес.

"Добре информираните хора, образованото общество - това са предпоставките за икономически растеж", каза Огнян Донев, издател на списание "Клуб Z"  и сайта "Клуб Z".

Гледайте НА ЖИВО: