Най-хубавото на протеста срещу поредното "коледно" решение на властта, свързано със зимния туризъм, е, че най-сетне започнаха сериозни дебати по темата.

Разбира се, предвид населението и стандарта на столицата и броя туристи в София основата на тези дебати не е Банско, а Витоша. Витоша, харизана с едно (пак коледно!) решение на прясното мнозинство на ГЕРБ в Столичната община през 2007 г. При това по най-безумния възможен начин - продажба на железата на лифтовете, без уреждане на развитието на самата ски зона.

И не, планът за управление на ПП Витоша не е виновен (aко не сте го чели, има линк на профилите на Тома Белев и Боян Петров). Разбира се, нов план след съответни оценки и публични дебати могат да допуснат и нови възможности за ски или връзки между съществуващите. Но и досегашният дава прекрасни възможности за спорт на всички скиори - от деца и начинаещи, та до професионални и екстремни.

Едно е сигурно - сегашното положение, при което достъпът до планината е почти прекъснат, ски се карат на една (!?) сериозна писта, а практически всички съоръжения са опасни и/или неработещи, е недопустимо. И отговорността е споделена между управляващите непрекъснато, от десет години, с мнозинство и еднопартийна изпълнителна власт ГЕРБ, и "Витоша СКИ", които могат сами да си изберат дали са обикновени мошеници или вселенски смотаняци.

Решението:
- урегулиране на цялостна "Ски зона - Витоша" от Долно лале през Черни връх до Конярника и Офелиите; 
- възстановяване в кратък срок на ВСИЧКИ съоръжения за достъп до планината и ски; 
- възстановяване на автобусните маршрути - с газови (има) или най-добре електрически превозни средства; 
- оценка за целите на следващия план на възможностите за връзки между съществуващите писти и трасиране на нови без излишна сеч и премахване на морени;

Десет години са много време. Който си мисли, че сегашните собственици на железата (защото те не притежават НИЩО друго) имат воля и капацитет да се заемат с тези задачи, е същият като тях - мошеник или смотаняк. Техните договори трябва да бъдат развалени, за което има десетки юридически основания. А новата ски зона да бъде поставена на здрави юридически основи (независимо от конкретната правна форма, има няколко добри варианта), за да не се повтаря хаосът с Банско.

Текстът е публикуван във фейсбук профила на Радан Кънев. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.