Съдия от Сан Франциско блокира решението на американския президент Доналд Тръмп да отмени прилагането на програма за защита на имигранти, влезли в САЩ като деца.

Съдия Уилям Алсъп разпореди администрацията да възобнови прилагането на програмата, след като през септември американският президент обяви, че тя е въведена незаконно от бившия държавен глава Барак Обама. Действието ѝ беше спряно, докато Конгресът вземе решение дали да я отмени окончателно.

Над десет американски щата заведоха иск в съда срещу това решение. Решението на съдията от Сан Франциско е взето в отговор на този иск. Според него програмата остава в сила, докато Конгресът се произнесе. Властите трябва да възобновят обработването на молби за закрила по програмата.

Програмата "Отложено действие за пристигналите в детството" (DACA) е създадена от Барак Обама през 2012 г. и обхваща около 800 000 души, чиито родители са ги довели в Америка, преди да навършат 16 години. Те трябва да не са осъждани за нито едно сериозно престъпление или за не повече от три дребни и да са завършили гимназия.

След като преминат проверка на Федералното бюро за разследване (ФБР), те имат право да работят законно, а правителството отлага действия по миграционния им статут за срок от две години, след което те имат право да подадат молба отново. Тази програма не позволява на участниците да получат гражданство, нито им дава право на социални помощи.

От Белия дом не са коментирали решението на Алсъп.