Наводнения и кални свлачища доведоха до смъртта на поне 13 души в Калифорния, съобщават американски медии. Отнесени са къщи и е прекъсната ключова магистрала в южната част на щата след силна буря с проливни дъждове.

Над 160 души са приети в болници, четирима от тях са в критично състояние.

Най-много жертви има в град Монтесито, където калта по улиците стига до колене.

Бурята връхлетя вчера призори, след като хиляди жители на окръг Санта Барбара по Тихоокеанския бряг северно от Лос Анджелис получиха нареждане да се евакуират. Само 10-15 процента обаче изпълниха заповедите на властите, заяви Амбър Андерсън, говорителка на местната пожарна служба.

Наводнения прекъснаха ключови пътища.

Телата на загиналите са намерени в калта и разрушените сгради по време на спасителни операции, в които са използвани специално обучени кучета и хеликоптери, съобщава пожарната служба. Повечето от жертвите са в град Монтесито, северозападно от Лос Анджелис, предаде БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Свлачищата отнесоха коли от жилищни компекси в Монтесито.

Пожарната служба на Санта Барбара публикува в туитър няколко снимки, показващи цели квартали, залети от кал, на места достигаща до кръста, съборени къщи и пътища, станали непроходими поради калта и падналите дървета.

Кални свлачища затвориха магистрала.

Повечето от районите, засегнати от калните потоци, бяха опустошени през декември от пожара Томас, най-унищожителния в историята на Калифорния.

Властите организираха разчистване на отломките.

 

Дори в по-слабо засегнатите региони колите са блокирани от калта.