Законодателите в Гърция ще ограничат правомощията на ислямските съдилища, действащи в граничен регион, в който живее мюсюлманско малцинство от 100 000 души, в отговор на жалба пред Европейския съд по правата на човека, предаде Асошиейтед прес (АП).

За целта предстои гръцкият парламент да гласува закон, подкрепен от най-големите политически партии, който елиминира правилата, действащи от близо век в общността, където се правораздава по законите на шариата.

Новото законодателство ще даде приоритет на гръцките съдилища във всички случаи. Промените са в отговор на жалба от мюсюлманка, която живее в североизточния град Комотини, подадена пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по спор за наследство. 

Законодателството, отнасящо се до правата на малцинствата, се основава на международни договори след войните, последвали рухването на Османската империя. Мюсюлманското малцинство в Гърция е до голяма степен турскоезично. Северноизточните райони, населени предимно с мюсюлмани, бяха посетени миналия месец от турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на историческата му визита в Гърция. По време на посещението си в училище в Комотини Ердоган нарече мюсюлманите, живеещи в Западна Тракия, мост между Турция и Гърция. 

В свое изявление министър-председателят Алексис Ципрас заяви, че новият закон зачита "особените характеристики" на гръцкото мюсюлманско малцинство, като същевременно компенсира миналите несправедливости срещу членовете на общността, "които са били изключени от правните гаранции и свободи, които трябва да се ползват от всички гръцки граждани".

Изслушванията в ислямските съдилища се ръководят от един служител, който е назначен от държавата мюсюлмански духовник.