От началото на февруари данъците ще могат да се плащат директно по банковата сметка на Националната агенция за приходите (НАП) в БНБ и то без да се удържат такси. Новината съобщи говорителят на институцията Росен Бъчваров.

Данъците ще се плащат или чрез ПОС терминали в офисите на НАП или през интернет в специално приложение с електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК). Всеки гражданин може да получи безплатно кода от офисите на НАП в страната.

Плащането ще отнема секунди и така ще отпаднат проблеми за хората и фирмите, които превеждат пари в последния момент, но искат данъчни облекчения. От нареждането на плащането през търговска банка до получаването на парите в сметката на НАП обикновено минават един-два работни дни и ако данъкът се плати в последния момент, се получава забавяне.

Макар и малки, тези лихви пречат на хората да искат данъчни облекчения, поясни Росен Бъчваров. 

За тази година гражданите имат право на 5% отстъпка от данъка за довнасяне, но не повече от 500 лева, ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари и внесат цялата дължима сума в същия срок.

В НАП вече са получени над 2000 данъчни декларации.