Зимният трансферен прозорец в Европа отвори и започнаха луди сделки във футбола, а януари още дори не е преполовил. Междувременно в Америка не остават по-назад. Сезонът на трансферите в американския футбол предстои, но вече има договор, който влиза в щатската спортна история като №1.

"Оклънд Рейдърс" от Националната футболна лига (НФЛ) представи новия си треньор Джон Грудън. Той е подписал 10-годишен контракт и ще взема по 10 милиона долара на сезон. Това го прави най-добре платеният на позицията си не само в своя спорт, а въобще във всички професионални спортове и лиги отвъд океана.

Около Джон Грудън винаги е било интересно, а самият той е доста колоритен заради изказа и поведението си - освободено и почти винаги майтапчийско. Всъщност той се завръща в "Оклънд".

В американските отборни спортове не се правят трансфери в класическия смисъл, на който сме свикнали в Европа - с трансферни суми. Най-често един състезател сменя отбор тогава, когато изтече договорът му. Понякога се правят размени. Но почти никога това не се случва с треньори.

През 2002 г. Джон Грудън беше привлечен от "Рейдърс" в "Тампа Бей Бъканиърс" в сделка с размяна, като клубът от Флорида дори плати пари на калифорнийците. Месеци по-късно Грудън изведе "Тампа Бей" до триумф на финала Супербоул, побеждавайки... "Оклънд Рейдърс".

През 2008 г. беше уволнен (бел. ред. собствениците на "Тампа Бей" - семейство Глейзър, притежават и "Манчестър Юнайтед"). И оттогава работеше като тв анализатор близо 10 години.

Няколко пъти клубове от НФЛ опитваха да го привлекат, но той все отказваше. Харесвала му работата в телевизиите. Как обаче да откажеш на $100 милиона?

По този повод шега си направи Стив Кър, треньор на баскетболния "Голдън Стейт уориърс" - друг тим от Оклънд, актуалният шампион на Националната баскетболна асоциация. Неговата заплата е $25 милиона за 5 г.

"Вълнувам се от цялата работа. Тази сутрин се срещнах с нашия генерален мениджър Боб Майърс. Казах му: Боб, Грудън има една титла в кариерата си, а аз - две. И сега ще взема по 10 милиона за 10 години? Не знам... Трябва да видим тази работа", коментира през смях Кър в интервю за радио в Сан Франциско.

А на "Рейдърс" и Грудън предстои промяна в близко бъдеще. Най-късно от 2020 г. тимът ще бъде преместен в Лас Вегас. И ще приеме името "Лас Вегас Рейдърс". В момента се строи нов стадион, цената на който най-вероятно ще надвиши 2 милиарда долара.