Освен на полицаи за охраната на европредседателството МВР ще разчита и на цивилни служители, наети по трудови правоотношения.
Авангардното решение на ръководството на МВР идва на фона на крещящия недостиг на полицаи и трудностите, с които ведомството се сблъсква при намирането на годни за служба кадри. С влезлите в сила промени в Закона за МВР тази пречка вече може да бъде заобиколена. Тя развързва ръцете на професионалното ръководство да назначава тези, които вече веднъж са се провалили при кандидатстване за работа в МВР и на тестовете за интелигентност, пише Офнюз.

До този момент МВР в прав текст не е признавало, че ще разчита на цивилни за охраната на председателството, но от поредица изказвания този факт се доказва недвусмислено.

На последното изслушване на министъра на вътрешните работи Валентин Радев в комисията по вътрешна сигурност в парламента стана ясно, че вече са назначени част от хората, които ще заместват полицаи и ще имат "полицейски правомощия", така че да не се "оголва" вътрешността на страната, като се командироват служители в столицата. От изявлението му става ясно, че част от тези "неполицаи" освен във вътрешността на страната ще бъдат използвани и за охраната на мероприятия в София, но преди това трябва да преминат съответното обучение. Коментарът му е във връзка с въпрос на шефа на комисията Цветан Цветанов, който изразява надежда "този ресурс" допълнително да "подпомогне охраната за председателството". 

Става въпрос за щат от 770 души, назначени са вече 420. От МВР загатват в отговор на въпрос на "Офнюз" - "няма предвидени длъжности за тези лица, които да са предназначени единствено за охрана на българското председателство на Съвета на ЕС".

В Закона за МВР е уточнено кои са полицейските органи и назначените по реда на Кодекса на труда служители не са сред тях. Новите промени в ЗМВР обаче заобикалят това ограничение и дават специални правомощия на тези лица. В същото време изискванията към тях за назначаване на работа покриват на 90% изискванията към дейностите на частните охранители и по този начин те се явяват частни охранители на държавна служба, посочва още сайтът.