Всички експертизи са категорични: Росен Ангелов е легнал и се е самоубил в бунгало в Луково на 5 януари. Това става, докато около него тече истинска интифада от военни, полиция, спецчасти и журналисти, които го търсят от ранната утрин на 4-ти.

Не е ясно какво (и къде) е правил от първи януари до 3-ти, когато името му вече става известно на органите на реда.

Той е и единственият извършител на шесторното убийство на Кети Кюхова и нейните близки в Нови Искър - доказват го единственото оръжие, с което после е отнел живота си, барутни натривки, ДНК-то на жената и спътника в живота ѝ Неделчо Юнаков, както и мотивите.

Освен че е имал връзка с Кети, Ангелов е имал и план - тя да му съдейства, давайки му достъп до жилищата на богати столичани, които фирмата ѝ чисти.  

Информацията за намерения труп от 7-ми януари пък не е бавена нарочно, за да не "затисне" медийно посещението на премиера Бойко Борисов в Турция - всичко е просто съвпадение. 

Всички тези факти станаха ясни на съвместен брифинг на директора на НСлС Борислав Сарафов, шефове от прокуратурата и МВР, който трябваше финално да осветли обществеността за случая със 7-те трупа в крайсофийските райони.

"Колкото повече чета, някои от тези анализи и коментари, повече ме забавляват“, каза днес Сарафов по повод появилите се всевъзможни теории.

Оказа се, че не сме само журналистите и гражданите - той изпадна в откровение, че дори собствената му жена е привърженик на "теории на конспирацията". Напротив - в немалката практика на зам. главния прокурор Сарафов малко са били делата, по които доказателствата са толкова еднозначни и ясни.

След 19:30 ч. в новогодишната вечер първа е умъртвена Кети Кюхова - в района на къщата в Нови Искър. Тя, както бе изнесено в медиите, е била на разходка с кучето.

Мотива Борислав Сарафов окачестви като "смесен".

"Мотивът е смесен: той очевидно е отхвърленият любовник, но има и финансов. Кети се е занимавала с почистване на домове. Тези домове очевидно са били на заможни българи и някои от тези домове Росен е искал да ограби.

Всъщност причината за разрива в техните емоционални отношения е именно този. Че Росен Ангелов е искал да му предостави достъп до домовете, които чисти, като му предостави ключовете и код за алармената система. За да може той да ограби тези жилища.

Очевидно в този момент Кети е разбрала, че любовта му може би не е била съвсем безкористна, съвсем искрена и съвсем сърдечна."

Това станало и една от причините рецидивистът „да иска да я затрие от лицето на земята“ (по оригиналния израз на Сарафов, б.а.).

Тъй като за тази връзка са знаели "всички нейни роднини", това е и причината той да отиде в дома им.

В следващите няколко часа роднините ѝ вероятно са се притеснявали и излезли да я търсят, стана ясно от словесната "възстановка" на Сарафов и областната прокурорка на София Наталия Николова.

Тук има една "дупка" от няколко часа, тъй като доказано 5-имата в дома са били избити след 23 ч и преди 0:05 ч.

Смята се, че след това Ангелов е качил трупа в семейния БМВ Х 5 (нищо че някои от тези коли не е проста работа да бъдат запалени, ако не си собственикът, б.а.). Тялото на Кети Кюхова е преседяло няколко часа, преди да бъде изхвърлено във въпросния стар кладенец на километри от местопрестъплението.

На въпроса за странната последователност в действията му: например защо е оставил трупа на Кети до къщата и след часове е убил другите и тепърва е запалил джипа да я кара в гората - зам. главният прокурор отговори, че ние (присъстващите на пресконференцията) сме нормални и разсъждаваме логично, а той е...

"... Извършител на убийство, тежък социопат – не бихме могли да вникнем в неговото съзнание, за да разберем какви са били всъщност неговите разумни и емоционални мотиви да извърши още едно петорно убийство (след това на Кети, б.а.)."

Допреди обаче да свърши със себе си, той дори имал време да влезе в интернет и да разглежда сайтове...

"Изключително гнусни сайтове с детско порно е посещавал този персонаж", обобщи Сарафов.

Прокуратурата не може да отговори и как така години наред издирван човек без лични документи е успявал да поддържа интернет, да има симкарта за телефон и "бисквитка" от мобилен оператор.

Самият Росен е открит на 7 януари. От заключението на съдебно-медицинската експертиза е ясно, че смъртта му се дължи на огнестрелно нараняване, причинено с един изстрел. При аутопсията е установена входна рана на главата в слепоочната област. 

"По ръцете на Росен Ангелов има натривки от барутни частици. Същите барутни частици се намират и в проектила, който е изваден от неговото тяло.

Със същото оръжие от 6-те жертви е умъртвен и Росен Ангелов. Смъртта е настъпила бързо и е била неизбежна", добави прокурор Николова.

И още нещо: според аутопсията няма никакви кръвонасядания или охлузвания по кожата на горните крайници на рецидивиста, т.е. - никакви намеци за борба или съпротива от някоя от жертвите му. Ангелов е имал една рана на крака, но стара на около 10-15 дни.

В тялото не са намерени следи от алкохол, няма морфин, кокаин амфетамин, метаамфетамин, бензодиазепинови, барбитурати, метадон, т.е. - не се доказват никакви упойващи вещества, никакви лекарства или алкохол.

Просто легнал и се е самоубил.

Използвал саморъчно направен заглушител - направен от маслен филтър на кола по схема, която самият той видял в интернет.

"Да, някои от цифрите в това уравнение може би ще останат неизвестни за нас докрая. Всички, които са били там, са починали – както 6-те жертви, така и Росен Ангелов", призна Сарафов.

Той отговори и как така две денонощия термокамери, кучета и др. не са могли да открият човека, който бил само на 500 м:

"Явно единственият извод е, че следовите кучета не са ни дали местонахождението му. Ако искате, можете да ги запитате."