Часове след като Съюзът на издателите представи днес Бяла книга за свободата на медиите в България, медийният олигарх и депутат от ДПС Делян Пеевски излезе с отговор, публикуван най-напред в любимия му сайт "Блиц". В изявлението си той нарича Бялата книга "поредния пасквил", а Съюза на издателите - задкулисие.

Тези, които години наред узурпираха истината и менторстваха над обществото, за да прикрият истинската си същност, тези, които надменно приемат себе си за "елита" на нацията, се събраха днес в луксозен хотел, за да се "оплачат“ пред представителите на Европа, че в България вече има мнение, различно от тяхното, че има медии, които ги разобличават. Да, има. Удовлетворен съм от факта, че притежаваните от мен "Телеграф" и "Монитор" разказаха на хората за олигарсите Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев, но най-вече, че нашият труд дава своя резултат - тези хора, ограбили страната ни, вече са под светлината на прожектори и това ги е изнервило до краен предел.

В отговора си Пеевски заявява, че няма да се уплаши от "жалките мероприятия, фалшивата пропаганда и несъстоятелни тези".

"Защото аз не съм олигарх, не съм приватизирал без пари "Каолин" или "Софарма", не притежавам соларни паркове за скъпа електроенергия, не притежавам газопреносни мрежи и не богатея от таксите, плащани от хората, не използвам пенсионните спестявания във фондовете за лично финансиране, не продавам прескъпи лекарства, не укривам данъци, не водя съдебни искове срещу своята Родина и не я клеветя в Брюксел или зад океана", казва Пеевски.

Аз, господа олигарси Прокопиев, Донев и Дончев, притежавам само медии, с които да разобличавам такива като вас. И ще продължа да го правя, защото вярвам в истината, в правото на всеки да изразява мнението си свободно, вярвам в бъдещето на България и не съм част от т. н. "преход", ограбил страната ни, към който вие всички принадлежите.

Силно емоционално Пеевски отправя още традиционните си обвинения към Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев за узурпиране на съдебната система, за създаването на политически проекти като ДСБ и "Да, България" и на мрежи от зависими НПО-та за уличен натиск и обявява, че ги асоциира "с мафиотите от филма "Кръстникът", събрани на фамилна среща".

"Липсва само Вашият създател - "Капо ди тути капи" Иван Костов. Но колкото и романтичен да изглежда днес "Кръстникът", времената вече са различни, а вашето време исторически изтича", заявява Пеевски.