В Русия не се и опитвайте да вървите срещу петролния и политически титан Игор Сечин. Според някои доста известни бизнесмени и политици Сечин е по-силен от Владимир Путин. Ако някой човек или някоя компания тръгне срещу Сечин, заложете на Сечин.

Изпълнителният директор на "Роснефт" неслучайно е познат като руския Дарт Вейдър. Името му се свързва с падението на най-малко двама милиардери. Един от тях е Михаил Ходорковски от ЮКОС, който прекарва цялото си време след напускането на Русия в захранване на западния свят с всякакъв вид пикантна информация за правителството, което го прати в изгнание. Сега е ред да се опари бившият министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев. (Седмица по-рано бе милиардерът Владимир Евтушенков, основател на частната финансова компания "Система".)

Сечин има списък от хора, които буквално е сложил в чували. В случая с Ходорковски беше истинска война покрай спора между ЮКОС, Кремъл и данъчните власти. "Роснефт" придоби ЮКОС - по онова време най-голямата постсъветска петролна компания в Русия. Това направи Ходорковски милиардер. През последното десетилетие двете страни създаваха постоянно работа на европейските съдилища.

Евтушенков смяташе, че може да се спаси от яростта на Сечин и правителството. "Система" притежаваше петролна компания, наречена "Башнефт", което завърши с поставянето на Евтушенков под домашен арест. Той бе освободен и даде компанията си на правителството с огромно намаление - за 0 долара. Две години след освобождаването му през 2014 г. "Роснефт" придоби "Башнефт", след което заведе дело срещу свалилата гащите "Система" за близо 2 милиарда долара. Това дело означава най-вече, че "Роснефт" купи"Башнефт" на половин цена. Тя плати близо 5 милиарда долара при закупуването на "Башнефт" от федералното правителство през 2016 г.

В края на миналата година Сбербанк разпространи доклад, в който се твърдеше, че Сечин не е много добър изпълнителен директор. Основната теза бе, че "Роснефт" се разраства заради тези придобивки с намаления. Но лошото им управление след това пада върху раменете на Сечин.

Сечин или адвокатите му не харесаха това, което прочетоха. Рускоезичната версия на доклада бе премахната, редактирана и пусната наново за клиентите.

Путин никога не е пречел на битките на Сечин. Той поиска съдилищата да бъдат справедливи към "Система". Той предаде активите на ЮКОС на "Роснефт" на търг през 2007 г. само с още един кандидат, когото "Роснефт" победи за 10 минути.

Той поиска Сечин да свидетелства в делото за корупция срещу Улюкаев, но познайте какво се случи. Сечин не свидетелства. Той игнорира Путин - човека, когото всеки вляво от центъра в САЩ смята за силата, стояща зад президентския трон във Вашингтон.

Путин може да контролира армията, шпионските спътници и хакерите. Но Сечин контролира важна част от икономиката и има приятели в съдебната система. Той бе шеф на администрацията на Путин в началото на управлението му. Той е свръхнационалист, с връзки като тези на Путин дори в силите за сигурност, и е по-силен от руския премиер Дмитрий Медведев.

Да го формулираме така. Алексей Навални организира протести срещу Медведев и по-малко срещу Путин и неговата партия "Единна Русия". През 2016 г. Навални - борец срещу корупцията, стана любимец на американските медии, пробута във в. "Ведомости" статия за нов имот на стойност милиарди рубли в Москва, принадлежащ на Сечин. Адвокатите на Сечин погнаха вестника, но не и Навални. 4 години по-рано Сечин свърза Навални с Бил Браудър - друг прогонен от страната чужденец и бивш мениджър на хедж фондове в Hermitage Capital. Браудър, който днес живее във Великобритания, прекарва значителна част от времето си в лобиране пред политици в Канада и Европа да последват Вашингтон с техни версии на закона "Магнитски". Законът забранява на някои руснаци да пътуват до САЩ и да притежават влогове в американски банки. Сечин не е в този списък, но в момента е санкциониран от Министерството на финансите.

Преди месец Улюкаев - някога неизменна част от конференции на инвеститорите в Москва и Санкт Петербург, бе признат за виновен в искане на подкупи от Сечин в размер до 2 милиона долара. Той заяви, че е невинен, в последните си думи пред съда. Сечин е виновен за всичко, каза той. Не е ясно за какво точно Сечин иска да накаже Улюкаев.

Думите на Улюкаев:

"По време на процеса обърнах внимание на странностите в разследването срещу мене. Това бе едно наистина изумително разследване, в което предполагаемата жертва - изпълнителният директор на "Роснефт" Игор Сечин - първо се превръща в свидетел, а след това, след като фалшифицира статута си, се превръща в свидетел фантом. След това той изчезва някъде в необятността между Ханти-Мансийск и Рим. Човекът просто се разтваря в прозрачния въздух. Подобно на ефекта за бюджета от закупуването на "Башнефт" от "Роснефт", във въздуха остава само миризмата на сяра. Но кой е този свидетел фантом? Вероятно е нещо като специалист по омаскаряването? В този случай ищецът дори не съобщи за престъплението. Направиха го от името на ищеца, въз основата на разказа на ищеца (направи го неговият подчинен, генералът от ФСБ Олег Феоктистов, тогава шеф на сигурността в  "Роснефт" - б.а.). Човекът, който организира тази операция, изчезва, без да свидетелства. Да не би да съществува само в нашето въображение? Основни материали по делото изчезнаха... Случаят предизвика значителен обществен интерес, не е като при цирк. Възрастен гладиатор в пенсионна възраст се защитава с картонен щит, а хората седят и гледат всичко това щастливи от удобните си столове. Отдавна е казано за кого бие камбаната. Искам да кажа, че сега камбаната може да започне да бие за всеки от вас."

На 15 декември 2017 г. Улюкаев бе осъден на 8 години затвор. Той трябва да плати глоба от 130 милиона рубли, или близо 2,3 милиона долара.

Подкупите и укриването на данъци са "казус бели" на атаките на руското правителство срещу хората след разпадането на СССР. Той елиминира Ходорковски и унищожи ЮКОС. Той разби Hermitage Capital - някога една от най-големите контролирани от чужденци руски инвестиционни компании, и превърна русофила Бил Браудър в отряд от един човек, който се прицелва във всичко в радиус от една миля от обкръжението на Путин. Той може да смачка "Система" - успешен частен инвеститор, даващ начален старт на редица открити акционерни компании, които нямат нищо общо с държавата, като "Мобайл телесистемс", която излезе на нюйоркската фондова борса, и "Детский мир".

А има и политически противник Улюкаев, който, за разлика от гореизброените свободни хора, ще прекара голяма част от живота си като пенсионер в строго охраняван затвор. Може да има шанса да излезе жив оттам.

--------

*  Авторът е специалист по развиващите се пазари. Анализът му е публикуван в електронното издание на сп. "Форбс".