След двегодишно прекъсване Украйна отново ще трябва да купува газ от Русия, след като арбитражът в Стокхолм задължи Киев да възстанови вноса на руско синьо гориво. Вследствие на това европейски компании като Eni SpA, Uniper SE и др. ще загубят малко над $1 млрд. през тази година заради намалените си доставки за Украйна, съобщи Bloomberg.

Компании от Европейския съюз започнаха да снабдяват Украйна с газ от 2013 г. насам, което компенсира намалялото търсене на европазара. Само за миналата година Киев внесе от страните от ЕС 14 милиарда кубически метра, което е сравнимо с годишното потребление на Белгия. Заради европейския внос за Украйна бяха изградени и няколко реверсивни газови връзки, през които се подаваше и руски газ, който страните купуваха директно от "Газпром".

Съгласно решението на Стокхолмския арбитраж украинската страна трябва да закупува от Русия по 5 млрд. куб. метра за 2018 и 2019 г. Годишно това се оценява на $1.2 милиарда. Украинските власти обаче със сигурност са доволни, тъй като това е десетократно по-малко количество от записаните в договора от 2009 г. между "Газпром" и украинската "Нафтогаз" 52 млрд. куб. метра.

Загубата на европейските трейдъри може да бъде смекчена от наблюдаваното възстановяване на "вътрешното" потребление на газовия пазар на Стария континент. 

В края на декември 2017 г. арбитражът в Стокхолм се произнесе по съдебното дело между руската държавна компания "Газпром" и  украинската "Нафтогаз", заведено заради клаузата "вземаш или плащаш" в газовия договор за периода 2009-2017 г. Украйна няма да връщат $56 млрд. по клаузата "вземаш или плащаш", реши съдът.

Съгласно решението Киев е длъжен да плати на руската страна над 2 милиарда долара за вече доставено гориво. В допълнение според решението на съда украинската компания ще трябва да закупи пет милиарда кубически метра газ през 2018 г., преди договорът да изтече през 2019 г.