Управляващите в Полша консерватори националисти биха се опитали да извадят страната от ЕС веднага щом тя стане нетен вносител в неговия бюджет.

Това увери председателят на Европейския съвет Доналд Туск, предаде АФП.

В интервю за полския либерален католически седмичник "Тигодник повшехни" той заявява, че много от ключовите решения на консервативното правителство във Варшава "отговарят на интересите и очакванията на Москва".

Туск, който е бивш полски премиер, е главен съперник на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) на Ярослав Качински. Изявлението му е на фона на поредицата конфликти с ЕС, в които влезе страната му заради спорните си съдебни реформи. Заради тях през декември 2017 г. Брюксел задейства безпрецедентни наказателни процедури срещу Варшава.

"За ПиС ползата от членството в ЕС се свежда до финансовата страна, без да се вземат предвид другите предимства като общия пазар, законовия ред, гаранциите за сигурността и т. н. - казва Туск. - Докато получените европейски средства надхвърлят вноската ни, членството според тях си струва. Допускам, че в деня, когато Полша стане част от нетните вносители, полските управляващи ще решат да попитат поляците дали все още искат страната им да остане в ЕС, а после ще се постараят да ги накарат да вярват, че трябва да се сбогуват с Евросъюза."

Няма как да се прогнозира кога Полша би могла да стане нетен вносител, отбелязва АФП. В момента тя е най-големият бенефициент на европейски фондове със 7,1 милиарда евро през 2016 г.

Според Туск полските управници могат да сложат край на кризата в отношенията с ЕС, ако се откажат от промените в съдебната система.

Председателят на Европейския съвет твърди, че има много сходства между ПиС и Русия:

"Поведението към ЕС, опитите за създаване на отделна група на страните, преки и непреки съседи на Русия, които все повече се отдалечават от западния център, отношението към либералната демокрация, към неправителствените организации, към независимостта на съдилищата и медиите, към половите малцинства - бих могъл да изброя още много въпроси, по които ПиС и Москва имат общи цели и сходни виждания."

Туск обаче допълва, че "Брюксел все още има огромни надежди Полша да остане в ЕС".