Лидерът на БСП Корнелия Нинова направи многозначителен лапсус по време на словото си при откриването на новия парламентарен сезон. Тя припомни новината, че във Видин, Враца и Монтана има инициатива за отделяне на тези области и евентуалното им присъединяване към Румъния.

Първоначално обаче Нинова неволно сгреши и каза, че те искат да се присъединят към Русия.

В словото си Нинова посочи 10 проблема, които са се появили в първите 10 дни на годината. Тя изтъкна, че България продължава да се топи, а 40 общински болници излизат на протест, защото са пред фалит. Нинова припомни, че ученици от професионални гимназии не учат за българското Средновековие заради новите учебни програми, а токът и оттам храните поскъпват. и съответно народът обеднява.

"Саниран блок за 3 млн. лв. тече отвсякъде. Оградата по границата пак падна. Дали не става дума за корупция в строителството и санирането", попита Нинова.

Тя припомни, че водещи авторитетни медии "ни заляха" с оценките на Европа, че сме най-корумпираната държава в Европа, която обаче е удобна, защото е послушна. Нинова изтъкна, че мнозинството се е разцепило за Истанбулската конвенция.

"8 дни - 8 трупа, убийства на семейства, стрелба по данъчен, убийство посред бял ден на крупен бизнсмен, близък до властта. Народът е на улицата - протести, полицаи, зелени, против повишаването на цената на водата и на тока. Топим се като народ, по-малко се лекуваме, обедняваме, корупцията е превзела всичко, показни убийства, народът не може да търпи, излиза на улицата", обобщи Нинова.

Според нея всичко това е заради сбъркана политика в системите. Нинова заяви, че опозицията няма да мълчи по време на председателството.

Преди Нинова шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов припомни, че в следващите 6 месеца България е председател на Съвета на ЕС.

"Това прави работата ни като народни представители по-отговорна. Ние желаем нашият глас да се чува все по-силно. Нямаме право да пропиляваме шанса си да бъде чут гласът на България", заяви Цветанов.

И допълни, че партизанските политически страсти няма как да допринесат за постигане на националните ни цели.

"Не трябва да постигаме безпринципно единодушие и фалшиво съгласие. Нямаме намерение да принизаяваме ролята на опозицията", декларира Цветанов.

Той обаче е убеден, че  "намеренията да се провокират страсти по време на председателство няма да постигнат ефект". Според него те "говорят за ниска политичесак култура и вредят на имиджа на страната"

"Да изпълним със съдържание мотото и логото на председателството, че съединението прави силата", призова Цветанов.

Лидерът на "Атака" и супредседател на "Обединени патриоти" Волен Сидеров призова да се излекуваме от най-лошата българска болест - завистта, злобата, мазохизма.

"Това самооплюване никой не може да си го направи. Да спрем да се позоваваме на вестници и издания, в които българи от НПО дават мнение. Тази схема е известна отдавна. Всички издания в света изпълняват поръчки".

Така Сидеров коментира многобройните публикации в авторитетни европейски медии за това, че България е най-корумпираната страна. Той припомни, че патриотични формации вече участват във властта и в други европейски държави, като например Австрия и това вече не прави впечатление на никого. 

"Светът се промени от 2007 г. насам, това се вижда ясно. Неолибералната доктрина отстъпва за сметка на консервативни политически идеи, които се изразяват и от "Обединени патриоти" и от десни партии. Тези идеи, които ние развиваме, вече са идеи на прекалено много европейци, не могат да останат в ъгъла и да бъдат екзотика, те са политическа реалност. Никой не вижда нищо страшно в това", коментира Сидеров. 

Според него европейските партньори ще видят, че патриотите са системна, а не антисистемна партия, защото една система не може да работи без баланс.

Сидеров изброи някои от успехите на управлението, като наблегна на това, че то е стабилно. Според него частният бизнес е увеличил доходите средно с около 10%, а 824 хил. българи са получили повишение на пенсиите. Лидерът на "Атака" припомни и за увеличението на заплатите на учителите и предвидените над 100 млн. лв. за увеличение на заплати на военнослужещите.

"Бог да пази България, която днес пази цяла Европа", завърши Сидеров.

След него лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ за пореден път заяви, че България може да представи българския етнически модел, чиито идеолот и създател е почетният председател на движението Ахмед Доган, като модел за мирно развитие, устойчива демокрация и просперитет.

Карадайъ изтъкна необходимостта от засилване на диалога между ЕС и Турция, като според него тя не може да бъде изключена от общоевропейските процеси. Той също заяви, че ДПС не може да участва в осигуряването на комфорт на управляващите по време на председателството.

"Убедени сме, че както нашите избиратели, така и всички българсктие граждани искат точно обратното", заяви Карадайъ.

Той изтъкна, че у нас не се правят сериозни реформи, които да подобрят работата на всички обществени системи и изброи няколко сектора, без да спомене съдебната власт.

"Преформатиране на управленито не означава задължително влизане на ДПС в управлението", заяви Карадайъ.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки призова хората, "които са виновни за бедността, да бъдат по-смирени, по-самокритични".

"Набива се на очи благополучието и просперитета, който блика от тази зала. Правете така, че този просперитет и благополучие да стигат до все повече български граждани", призова Марешки.