Григор Димитров отново може да играе полуфинал срещу Рафаел Надал на Откритото първенство на Австралия по тенис. Българинът се падна в половината на водача в световната ранглиста на тегления днес жребий в Мелбърн.

Разбира се, до тази фаза и двамата ще имат сериозни съперници.

Григор, който е №3 в схемата, започва в първия кръг срещу квалификант, името на който ще узнаем в следващите дни. Ако го преодолее, Димитров отново ще спори с тенисист, тръгнал от предварителната фаза.

След това напълно логично предизвикателствата стават по-големи. В третия кръг най-вероятно ще чака №30 в света Андрей Рубльов (Русия), а на осминафинал хасковлията може да се изправи срещу Жо-Вилфред Цонга (Франция) или Ник Кириос (Австралия), който победи Григор на полуфинал в Бризбън преди броени дни.

Сред възможните съперници на четвъртфинал са Джак Сок (САЩ), с който Димитров игра вълнуващ полуфинал на финалите на ATP в Лондон, Кевин Андерсън (РЮА), Кайл Едмънд (Великобритания), Денис Истомин (съперник от миналата година в Мелбърн, Узбекистан), Иво Карлович (Хърватия)...

През миналата година Григор и Рафа Надал спориха в епичен полуфинал, испанецът измъкна успех в 5 сета, а след това отстъпи в мача за титлата пред Роджър Федерер.

Може да са каже, че жребият беше много благосклонен към Димитров и Надал в тази част на схемата. Най-сериозният противник на Матадора е Марин Чилич (Хърватия), срещу когото може да се изправи на четвъртфинал. Може да не му е леко и с машината за асове Джон Иснър (САЩ) евентуално на осминафинал.

Доста повече фаворити обаче се събраха в потока на шампиона в Австралия и №2 в света Роджър Федерер.

Възможни опоненти на швейцареца са Милош Раонич (Канада), Сам Куери (САЩ), Давид Гофен (Белгия), който наскоро го победи, Хуан Мартин дел Потро (Аржентина)... И Новак Джокович (Сърбия) на полуфинал, стига и двамата да се озоват там.

На сърбина няма да е никак леко, тъй като го чакат мачове с тенисисти като Гаел Монфис (Франция), Александър Зверев (Германия), Доминик Тийм (Австрия), Стан Вавринка (Швейцария)...

Както се вижда, тази половина е доста по-конкурентна откъм големи имена.

Откритото първенство на Австралия пропускат контузените Анди Мъри (Великобритания) и Кей Нишикори (Япония).

При жените титлата е вакантна, тъй като родилата през есента на миналата година Серина Уилямс (САЩ) още не е готова за игра. Нейната сестра Винъс стартира срещу силна съперничка - Белинда Бенчич (Швейцария).

На линия е Мария Шарапова (Русия), която спечели титлата преди 10 г., а преди две големите й главоболия с допинга започнаха с положителна проба именно на "Аустрелиън оупън". 

България има солидно дамско присъствие, макар и без Цветана Пиронкова, която очаква дете. Квалификации играят Виктория Томова и Елица Костова, които преодоляха първата фаза, а Сесил Каратанчева отпадна.

В девическата надпревара ще играе Гергана Топалова, а при юношите - Адриан Андреев.