Името на Джулиан Асанж - основателят на сайта "Уикилийкс", се появи в еквадорската правителствена база данни с ЕГН, предаде Ройтерс.

Това породи слухове, че той може да е станал гражданин на южноамериканската република.

От 2012 г. насам Асанж се намира в посолството на Еквадор в Лондон. Той получи там убежище, за да не бъде екстрадиран в Швеция по обвинение в изнасилване.

През май 2017 г. шведските прокурори оттеглиха обвиненията. От Скотланд ярд обаче заявиха, че Асанж ще бъде арестуван, ако излезе от дипломатическата мисия.

От Ройтерс открили името Джулиан Пол Асанж (Julian Paul Assange) в Гражданския регистър на Евадор. Той включва само граждани на тази страна. Говорителка на регистъра отказала да отговори на въпроса дали той е получил гражданство.

След като в медиите в южноамериканската страна се появиха съобщенията по въпроса, самият Асанж пусна в туитър своя снимка. На нея австралиецът е облечен с фланелка на еквадорския национален отбор по футбол. Нито той, нито адвокатите му са отговорили на молбите за коментар.

 

 

В изявление на външното министерство в Кито се казва, че то се опитва да разреши ситуацията с Асанж, без обаче да се споменава за гражданство. От дипломатическото ведомство отказали повече коментари.

На 9 януари външната министърка Мария Фернанда Еспиноса заяви, че Еквадор проучва как да посредничи в спора.

Асанж отрича обвиненията в изнасилване и се опасява, че ако бъде арестуван, ще бъде предаден на САЩ. Там той ще бъде изправен пред съда заради публикуването в "Уикилийкс" на хиляди класифицирани военни и дипломатически документи. Това е едно от най-големите изтичания на информация в американската история.