Турция е най-големият продавач на брашно в света през последните пет години, осигурявайки една трета от световния експорт с 3.6 милиона тона за $1.1 млрд. през 2017 г.

Световният износ на брашно се очаква да достигне рекорден връх от близо 17 милиона тона за 2017-2018 (до новата реколта), показват данните на International Grains Council. Това е с 200 хиляди тона повече от предходната година.

"Износът на брашно в Турция нараства бързо през последните 13-14 години, а най-силно през последните 5 години", казва Ерен Улушой, председател на Федерацията на турските браншови индустриалци (TUSAF), цитиран от Анадолската агенция.

Той подчерта, че около 70% от износа на брашно е предназначен за Ирак, Судан и Сирия, както и за Ангола, Бенин и Сомалия. През последното десетилетие страната е експортирала брашно в 160 страни, включително САЩ, Китай, Япония и Русия, добави той.

Целите на Турция през 2018 година са да засили своя пазар, да увеличи производствения капацитет и да изнесе четири милиона тона брашно на стойност 1.25 милиарда долара. Страната изнася много разновидности на брашното - ръжено, трици, паста и др.

"Средногодишно в Турция се произвеждат 21 милиона тона пшеница, но се потребяват около 19 милиона. Свръхпроизводството се използва за износ на брашно", каза Юлуси.

Турция е произвела 22.5 милиона тона пшеница през 2015 г. и 20.5 милиона тона през 2016 г.

За сравнение реколтата от пшеница в България за 2017 достигна исторически връх от близо 6 милиона тона, а през 2016 година беше 5.66 млн. тона. По-голямата част от произведеното зърно се изнася, тъй като вътрешното потребление у нас е около 1.9 млн. тона. Българско брашно се изнася предимно за Гърция и Румъния.

Ако иска да запази позицията си на най-голям търговец на брашно, ще се наложи Турция да внася пшеница, казва Улусой.

За 2017 г. експортът на Турция, 16-атата икономика в света, достигна $157.1 милиарда - вторият такъв пик в историята на републиката.

Казахстан и Германия са заедно с Турция в топ 3 на големите износители на брашно, показват данните на изследователски център към Масачузетският технологичен институт в Бостън (MIT).