Юношеският национален отбор на България по футбол до 19 г. отпада от европейското в Унгария. Късно снощи в град Папа тимът на Александър Димитров отстъпи с 0:1 от Украйна и загуби шансове за едно от първите две места в групата, които дават право на участие в полуфинал. Все пак за последния двубой срещу Сърбия в петък остава интригата за третото място, осигуряващо визи за световното за младежи догодина в Нова Зеландия. Само победа устройва "трикольорите", докато сърбите ще са доволни и на равен.

Пропусната дузпа и успешна добавка, пак от бялата точка, предопределиха крайния изход на сблъсъка срещу Украйна.

"Лъвчетата" имаха идеална възможност да поведат в 28-ата минута, когато Никола Колев бе фаулиран в наказателното поле, но футболистът на "Удинезе" Антонио Вутов не успя да отбележи от 11-те метра: вратарят Богдан Сарневский хвана ъгъла и изби топката в ъглов удар. Нататък нашите продължиха да имат инициативата и да са по-креативния отбор под непрестанния дъжд. Нови пропуски направиха Колев и Вутов, а опасни удари отправиха Радослав Цонев и Станислав Дрянов. 

След почивката украинците на свой ред застрашиха вратаря Александър Любенов. Все пак срещата вървеше към 0:0, когато в 87-ата минута румънският съдия даде дузпа и за нашия съперник за нарушение на Мики Орачев. Драмата бе пълна - при удара на Ихор Каратин топката срещна гредата и се върна към терена, където най-съобразителен се оказа резервата Вячеслав Танковский - 1:0!

Българският отбор най-малкото не заслужаваше да загуби, но отново, както и срещу Германия в първия мач (0:3), не успя да реализира положенията си. А игра добър футбол.

„Не съм виждал толкова незаслужена загуба. Може би бъркам и след като гледам записа да мисля нещо друго, но сега мисля точно така, каза селекционерът Александър Димитров. - Превъзхождахме украинците във всички компоненти на футболната игра. И пак не успяхме да си вкараме положенията. А причините са много дълбоки, един ден може би ще ги кажа, сега ги премълчавам и пазя поведение, а това рефлектира върху мен и отбора. Трябва да се кажат и да се изкрещят причините, защото сега критиците ще се обърнат срещу мен и момчетата. Не можем да се оправдаваме само с пропуснатите положения. Сега трябва да възстановим играчите, да ги вдигнем. Защото една победа срещу Сърбия ще ни осигури участие на световното първенство. Всички много желаехме победата. Разбира се, че има неща от които съм недоволен. Сърбия е изключително силен отбор. Знаете, че те продават своите футболисти на по 17-18 години за милиони. Имам претенции и за дузпата им, от мястото, от което гледах... Футболистите ми казаха, че не е имало. Но след като съдията я е отсъдил - това е. Видя се и бавна реакция от наша страна. Топката се удари се в гредата, а нямаше кой да я избие. Сега съжалявам, че Радослав Цонев не изпълни нашата дузпа.“

Футболистите се качиха в автобуса доста омърлушени. Все пак пред журналистите Радослав Цонев и Никола Колев изразиха надежда, че отборът може да се възстанови психически за битка срещу Сърбия в петък, отново от 22:00 часа наше време на стадиона в град Папа.

А въпреки загубите си, този отбор заслужава само адмирации до момента, защото самото класиране на европейско с едва осем финалисти е постижение, което надхърля потенциала на българския футбол в момента.

Временно класиране в група "Б"

1. Германия  5:2  4

2. Украйна    2:1  4

3. Сърбия     3:3  2

4. България  0:4  0