"Съпрузи" в Европейският съюз могат да са и лица от един и същи пол, независимо дали отделната държава членка признава еднополовите бракове. Това е експертното мнение на генералния адвокат на Европейския съд Мелхиор Вателет.

Важно е да се отбележи, че позициите на генералните адвокати нямат обвързваща сила за Съда на ЕС, те само изказват мнение в помощ на съдиите. В случая Вателет коментира делото "Коман/Хамилтън", в което румънски гражданин съди страната си в Люксембург заради отказ да бъде признат статутът на съпруга му американец. Двамата сключват брак във Великобритания, но когато Хамилтън иска право на пребиваване в родината на мъжа си, Румъния отказва, тъй като страната не признава еднополовите бракове.

Вателет подчертава, че в този случай основно е засегнат принципът на свободно движение в рамките на ЕС и от тази гледна точка Румъния трябва да признае брака. Генералният адвокат обаче прави подробен анализ и на понятията "съпруг" и "съпруга", които според него трябва да получат самостоятелно и еднакво тълкуване навсякъде в ЕС.

Според Вателет заради общото развитие на обществото в държавите на Съюза през последното десетилетие понятието "брак" в практиката на Европейския съд трябва да се отнася и до съюз между двама души от един пол. Според Евростат през 2006 г 44% от европейските граждани одобряват еднополовите бракове, а през 2016 г - 61%.

Генералният адвокат отбелязва и че Европейският съд за правата на човека вече е отсъждал, че държава членка трябва да признае еднополов брак, сключен в друга страна от Съюза в края на 2017 г.

И двата казуса засягат и случай в България - две жени, сключили брак във Великобритания, получиха отказ от Столична община да бъде признат бракът им миналата година. Те започнаха дело пред Върховния административен съд, който вероятно ще стигне и до европейско ниво. Ако практиката на съда остане същата, по всяка вероятност България ще бъде принудена да признае брака им.