Гръцката брегова охрана задържа край бреговете на остров Крит товарен кораб с 410 тона експлозиви на борда, съобщават местни и световни медии.

“Товарният кораб “Андромеда” е плаваща бомба, застрашаваща хората и околна среда”, цитиран е говорител на гръцката брегова охрана.

Уточнява се, че корабът е бил задържан още на 6 януари и екипажът е бил принуден да насочи плавателния съд към пристанището на Ираклион на остров Крит.
Забавянето на информацията се дължало на факта, че първо е трябвало да бъде извършена щателна проверка на товара.

При обиска, продължил 4 денонощия, са били установени и иззети 29 контейнера с общ товар от 410 тона експлозиви, сред които амониев нитрат и взриватели.
Осемчленният екипаж на “Андромеда” е бил задържан и ще бъде предаден на правоохранителните органи, се посочва в съобщението на граничната охрана.
Корабът е плавал под танзанийски флаг, но всъщност е бил собственост на гръцки корабен магнат.

Плавателният съд е бил натоварен в пристанището на турския град Мерсин, административен център на едноименния вилает.

Гръцкото разузнаване успяло да се добере до информация, че опасният товар е бил предназначен за Либия. Незабавно е било наредено на бреговата охрана да направи всичко възможно да задържи “плаващата бомба”, което и става край бреговете на остров Крит. Така “Андромеда” не успява да достави експлозивите на Либия.

С действията си Гърция стриктно е спазила наложена от ЕС забрана да се доставят оръжия и муниции на северноафриканската страна поради бушуваща гражданска война.