Полският парламент отхвърли предложение за либерализиране на строгия закон за абортите и ще продължи да разработва още по-консервативни правила, съобщава EU Obserber.

Действащият закон разрешава абортите само в извънредни случаи и единствено до 12-ата седмица от бременността. Бременносттта може да се прекъсне, когато животът или здравето на жената са в опасност, ако бременността е резултат от престъпление, или при тежки увреждания на плода.

След разгорещен дебат депутатите гласуваха да изпратят за доразработване от парламентарна комисия предложение за забрана за аборти и при болни зародиши, което е подкрепяно от консервативната управляваща партия "Право и справедливост" и президента Анджей Дуда.

Беше внесен още един законопроект, който предвижда вдигане на всички ограничения за аборти през първите 12 седмици от бременността. Той обаче беше категорично отхвърлен.

През 2016 г. протести на жени в цялата страна принудиха правителството да се откаже от плановете си за пълна забрана на абортите. Тогава управляващата "Право и справедливост" предложи тотална забрана под заплахата от затвор и за майката, и за лекаря, извършил прекъсването на бременността.

В България абортът е разрешен до 12-ата седмица без условия. При тежки увреждания на плода или риск за живота на майката, прекъсване на бременността е допустимо до 20-ата седмица.