Спрямо бегълците от правосъдието да се използват СРС и да се следят в интернет, да се подсили институтът по криминология към МВР, защото не му достига експертиза, страната да се раздели на "жандармерийски участъци" - с такива идеи излязоха днес депутати, прокуратура и полиция в отговор на зачестилите тежки криминални случаи от изминалите седмици.

На нарочена днес среща в парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност се събраха главният прокурор Сотир Цацаров, главният секретар на МВР Младен Маринов, шефът на националната полиция Христо Терзийски и др. От думите на председателя на комисията Цветан Цветанов стана ясно, че срещата е за "да се чуят професионалистите, за да ограничим политическите спекулации". Комисията бе свикана извънредно и заради заради факта, че няколкото тежки престъпления бяха извършени в най-"неудобния" момент - когато страната ни поема председателството на Съвета на ЕС.

ДНК експертизата на МВР под въпрос

Основна тема, въпреки "изчерпателната" информация от шефа на националното следствие Борислав Сарафов, дадена ден по-рано, бе шесторното убийство в Нови Искър. От последвалата дискусия стана ясно, че ДНК анализът на сочения за убиец на Кети Кюхова и близките ѝ - Росен Ангелов, всъщност не е бил изготвен в Института по криминалистика, а в частна лаборатория. Само ден по-рано Сарафов обясняваше как анализът, който приближи МВР до заключението, че именно Росен Ангелов е убиецът, е бил даден на НИКК. 

"Изнесоха вчера доста обилни данни по установеното до настоящия момент. Бяха изнесени достатъчно конкретни факти. За прокуратурата не съществува каквото и да е било съмнение, че убиецът е Росен Ангелов. За прокуратурата не съществува каквото и да е било съмнение, че смъртта на Росен Ангелов се дължи на самоубийство. В публичното пространство бяха и продължават да се изнасят версии от хора, които твърдят, че са експерти, но фактите не опровергават тези два извода. Дали част от въпросите са резултат на политическа, медийна или друга спекула, няма съмнение, че авторът на убийствата е Росен Ангелов, който после се е самоубил. Това показват ДНК и веществените доказателства", посочи Цацаров.

След което постави двата основни според него въпроса - ефективна ли е системата по изпълнение на наказанията и ефективна ли е експертната дейност на МВР. 

"Как за 24 часа се прави експертиза - прави се в частна ДНК лаборатория срещу много пари. Няма да кажа коя е, за да не ѝ правя реклама", посочи главният прокурор, с което трябваше да стане ясно, че обезпечеността на НИКК е лоша.

По отношение на първия въпрос пък Цацаров предложи не Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерство на правосъдието (МП), а МВР да изпълнява функциите по вкарването в затвора на осъдените лица. И се мотивира:

"МП няма правомощия по закон, а и няма капацитет да издирва лица. Може само да потърси лицето на съответния адрес, да установи, че го няма и след това да обяви пред МВР. Губи се много време. Мисля, че тази функция трябва да се прехвърли към МВР, защото то може веднага да предприеме мерки по издирване, а "Изпълнение на наказанията" само да отвежда лицата до затвора."

Какво е правило МВР 9 години

От МВР изнесоха и данни колко лица се укриват от правосъдието и използваха случая, за да възобновят исканията си и спрямо тях да се прилагат Специални разузнавателни средства (СРС). Ведомството дели изчезналите лица на 14 категории, най-важните от които безследно изчезнали лица, укриващи се с влезли в сила присъди, укриващи се след наложена мярка задържане под стража и избягали от затворите.

Според изнесените от Терзийски данни през 2017 г. избягалите лица с влязла в сила присъда са били 511, а намерени - 563. Второто число е по-голямо, защото има "натрупвания" от предходни години. За 2016 г. числата са били съответно 543-ма избягали, 529 намерени. Бегълците от затвора за 2017 г. са 41, а откритите - 46.

По отношение на Росен Ангелов, за когото стана ясно, че е трябвало да лежи в затвора още преди 9 години, но оттогава МВР го издирва, Терзийски каза, че МВР е правело проверки на всички адреси, за които е имало информация, че пребивава, в т.ч. и на територията на Своге. 

Въпреки това, с половин уста, главният секретар Младен Маринов обяви, че е разпоредил проверка по действията на подопечните му през този период. 

Иначе самият Маринов привнесе още подробности около "смесения" мотив (по Сарафов) за шесторното убийство. Докато следствието говореше, че Ангелов е искал да обира къщите, които Кюхова чистела, днес стана ясно, че става въпрос за разбиване на каса в апартамент.

"Информации и интерпретации - дадохме обща картина и няма какво друго да добавим от страна на МВР. По отношение на оперативно-издирвателните мероприятия всичко е приключило и няма какво да кажем повече. Убийство с последвало самоубийство. Можем да го отнесем към битовите престъпления, тъй като мотивът там е на база връзка с пострадалата, съчетан с криминален мотив, тъй като той е искал от нея достъп до апартамент, който е почиствала. Искал да разбие касата", посочи Младенов. 

Бягството от правосъдието - тежко престъпление

Укриването на Ангелов даде повод на Терзийски да поиска законодателни промени, с които да се разреши на силите на реда да се използват и други способи, освен оперативно-издирвателна дейност, т. е. СРС спрямо бегълците, както и прилагане на закона за електронните съобщения, или следене на трафичните им данни. И сега СРС може да се прилага за установяване на самоличност, но спрямо лица извършили престъпление, не и спрямо осъдени вече такива, обясни пред Клуб Z Терзийски. По закона за електронните съобщения пък можело да се издирват само загубили се в планината хора. 

Ако такава законодателна инициатива отново бъде предложена (има такава нереализирана в годините назад), то бягството от правосъдието трябва да се третира като тежко престъпление, тъй като СРС по закон могат да се използват само за такъв род престъпления, наказуеми с над 5 години затвор. Има вариант и в закона просто да се запише изключение за бегълците.

Във всяко село - жандармерия

Покрай всичко това стана ясно и че главният прокурор внимателно чете предизборните програми партиите. И се застъпи за идеята на левицата страната да бъде разделена на "условно казано жандармерийски участъци", които да действат в по-малките градове, а полицията - в големите. Дискусията тръгна от ролята на районните инспектори.

"Не мислите ли, че институтът на районните инспектори отдавна е надживял своето време. Те са от времето, в което районният си знае контингента. Сегашното време е много по-динамично. Струпваме върху тях огромно количество задачи и после питаме защо не са ефективни. Защо не помислим за нов модел на работа. - Полицията да действа в големите населени места, а в останалите - условно казано жандармерия. Територията на страната се разделя на условно казано жандармерийски участъци. Не е ли време, без изобщо да се делите на управляващи и опозиция, да се реши въпросът. На хората им трябва полиция в градовете и жандармерия в селата. Така се работи в Турция и Франция. Къде съм го чел? - във вашите предизборни програми", посочи Цацаров и приведе като пример за работа на районен инспектор случай, в който му се наложило да гони крадци с личния си полски Фиат.

"Искам да благодаря на главния прокурор, че се е запознал с предизборните програми. А за НИКК ще се дадат още средства", не пропусна да коментира и Цветанов.

А вие страхувате ли се

Поставен бе и въпросът, макар и индиректно, с показното убийство на бизнесмена Петър Христов. 

От несвързано изказване на лидера на "Воля" Веселин Марешки стана ясно, че медии го питали дали се страхува за живота си и изобщо "относно страха" на журналиста, разкрил корупционна схема, или на лекаря, в чийто ръце е издъхнал пациент.

Сотир Цацаров посочи, че се работи по версиите за вече приключили наказателни производства (както стана ясно от изявления на Цветанов от изминалите дни, Христов е помагал за разкриването на бандите на "Наглите", а вероятно и на "Килърите"), както и за такива, свързани с бизнес делата му. 

"Не можем да пропуснем и това, което се пише в медиите. Всички версии в процеса на работа ще бъдат потвърждавани или изключвани", посочи Цацаров - "Огромната въпросителна сега е проверката и изчистването на доказателствата. Това е изключително нагло посегателство в центъра на София".

"Степен на застрашеност за покойния Петър Христов очевидно не е съществувала", допълни.

"Надявам се, че всичко това се проверява от органите. И по "Килърите", и по "Наглите", притесни се Цветанов.

Криминогенният фон във връзка с председателството

От левицата пък се бяха притеснили дали между взривяването на банкомати, нападението над данъчни, шесторното убийство и това на бизнесмена има връзка и дали това е "умишлен опит за дискредитиране на страната" по време на първото й председателство на съвета на ЕС.

"Не виждаме да има някаква последователност и логика по последните случаи. Разглеждаме ги като отделни криминални деяния. Фонът на криминогенната обстановка за нас изглежда по един начин, за хората - по друг, в зависимост от това как е представена от медиите. За 2017 г. има 30% намаление на кражбите на коли, а за 2016 г. - 20 на сто. Остана малко незабелязано, но покрай Нови Искър заловихме виновниците за последния взрив на банкомат. Оказаха се две момчета на по 18 г., които се вдъхновили от това, което гледат по телевизиите", успокои главният секретар на МВР.

"Безоблачна криминогенна обстановка няма. С председателството са свързани много други неща, но не и това", допълни и Цацаров.