Производителят и търговец на горива "Инса ойл" прозира зад купувача на Общинска банка, за чиято продажба вече има предварително одобрение от Управителния съвет на БНБ.  

От пресслужбата на централната банка съобщиха, че Управителният съвет на БНБ е решил да издаде предварително одобрение за покупката на 67.6% от Общинска банка на регистрирания в Лихтенщайн фонд "Новито Опортюнитиис Фонд АГмвК" (Novito Opportunities Fund AGmvK).

Предмет на сделката са 3 880 388 броя безналични акции, представляващи 67.646407 % от вписания акционерен капитал, в размер на 57 362 810 лева, които са притежание на Софийската община. Столичният общински съвет и Комисията за защита на конкуренцията вече дадоха зелена светлина за сделката.

Според прессъобщението, преди да одобри сделката, БНБ се е консултирала с финансовия надзор в Лихтенщайн, прегледала е публичните регистри и е отчела информацията, предоставената от Държавна агенция "Национална сигурност".

Благодарение на събраните данни става ясно, че "Инса ойл" притежава инвестиционни дялове без право на глас в купувача "Новито". Ако тези дялове се преобразуват в акции с право на глас, ще е необходимо ново разрешение от БНБ.

Кандидат-купувачът "Новито" е дружество, учредено съгласно законодателството на Княжество Лихтенщайн и регистрирано в Търговския регистър на Лихтенщайн. Дружеството представлява алтернативен инвестиционен фонд съгласно законодателството на княжеството, лицензиран и надзираван от Financial Market Authority - Орган за надзор на финансовите пазари на Лихтенщайн.

Всички акции от капитала на заявителя са собственост на "КАИАК Фонд Мениджмънт АГ" - дружество, учредено съгласно законодателството на Лихтенщайн, представляващо алтернативен инвестиционен фонд, лицензиран и надзираван от Органа за надзор на финансовите пазари на Лихтенщайн, се казва в съобщението на БНБ.

Шефът на "Инса ойл" Георги Самуилов беше финансов директор на известната от прехода "Мултигруп" , заедно с бившия шеф от ДС Димитър Иванов са били в ръководството на компанията за горива "Арес", част от "Мултигруп". Основаната през 2001 г. "Инса ойл" се занимава с производство и търговия на петролни продукти в България, Румъния, Гърция, Сърбия и Косово.

През май 2010 г. тогавашният шеф на митниците Ваньо Танов, днес покойник, за първи път публично назова името на човека, чиито интереси, според него, стоели в основата на заплахите да бъде махнат от поста - Георги Самуилов. Причината - бъркочите, както ги нарече Танов по bTV, или джурканият дизел, както още са известни. Тогава Танов обясни няколко схеми, по които се избягва плащането на акцизи при горивата.