Откритото първенство на Австралия по тенис стартира днес с нетипичен гаф. Най-големите медии по цял свят коментират решението на домакините Мария Шарапова да изнесе шампионския трофей и да участва в жребия на жените.

Маша стана №1 в Мелбърн преди 10 години, но по-пресният спомен, свързан с нея и първия за годината турнир от Големия шлем е, че именно там даде положителна допинг проба за препарата мелдоний през 2016-а.

След това рускинята изтърпя наказанието си и надпреварата сега ще е първата й изява на Зеления континент от скандала насам.

"Шарапова изтърпя наказанието си и заслужаваше тази възможност. Радваме се, че тя прие нашата молба. Просто искахме да поканим бивш шампион, това е всичко", коментира директорът на турнира Крег Тайли.

Както е известно Серина Уилямс, №1 през 2017-а, роди през есента и не участва в надпреварата. Виктория Азаренка също не е на линия. Така единствено Маша и Ангелик Кербер са печелили титлата. Безспорно Шарапова е по-известна и титулувана от Кербер, поради което изборът е паднал на нея.

Не мина без гаф и при мъжете, където актуалният шампион присъстваше - Роджър Федерер. Но се оказа, че жребият е изтеглен по-рано от публичната церемония. Това пролича на екраните, докато Маестрото даваше интервю преди процедурата. 

А иначе тегленето "започна" след това.