"Когато я срещнете за пръв път, може да Ви даде грешен сигнал. Помнете, тук "не" може да значи "да". Не че се опитва да ви обърка, кани Ви да я опознаете сами."

Така започва рекламният клип на българското европредседателство, представен миналата седмица. "Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед!" е посланието на видеото, в което двама младежи, в ролите актьорите Лорина Камбурова и Бойко Кръстанов, се запознават във влака и постепенно, обикаляйки страната, се влюбват.

Не всички в Европа обаче са разбрали намека за прословутото българско утвърдително поклащане на глава, което често обърква гостите на страната.

Френската евродепутатка от Зелените Карима Дели започна кампания за сваляне на рекламния клип, защото откри в него... толериране на сексуалния тормоз.

"Противно на това, което се твърди в официалния клип на Съвета на ЕС, чието председателство този месец пое България: "не" никога не значи "да". Основно правило за съгласие и уважение към жените", написа в туитър Дели, която оглавява комисията по транспорт и туризъм в Европарламента.

"Искам свалянето му"

#metoo

"Не" значи "не" е лозунг на много кампании срещу сексуалното насилие. Получилата широк отзвук кампания #MeToo ("И на мен"), която започна след разкритията за постоянен сексуален тормоз от страна на холивуския продуцент Харви Уайнстийн, също издигна това послание. Жените, разкрили насилниците си, са определени за "Личност на годината" от редакционната колегия на сп. "Тайм". Стотици случаи на сексуален тормоз в европейските институции също излязоха наяве през последните месеци.

В този контекст незапознатите с утвърдителното поклащане на глава в страната ни, което навсякъде другаде значи "не", явно не разбират шегата. В рекламното видео на българското председателство на Съвета на Европейския съюз това така и не става ясно за незапознатите зрители, към които на практика е насочен.

Вчера пък неправителствени организации се събраха на протест пред Народното събрание в подкрепа на т.нар. Истанбулска конвенция, която цели противодействие на домашното насилие. 

След истерична реакция срещу несъществуващ в текста "трети пол" от страна на коалиционните партньори "Обединени патриоти" и други политици и популярни лица,  Конвенцията предизвика бурни дебати, които може да са затвърдили представата на европейските наблюдатели за ситуацията в сраната.