Така нареченият скандал с "дрийм тийма" на депутата от ГЕРБ Делян Добрев - "Кумгейт", се пренесе и в новия политически сезон. "Кумгейт" преди зимната ваканция на народните избраници бе една от основите, на която БСП стъпи, за да поиска вот на недоверие към правителството. Сега, когато вотът на тема "корупция" наближава, от левицата отново повдигнаха темата.

Основен рупор на социалистите отново бе депутатът Елена Йончева. И Йончева, и Добрев са избрани от Хасково. Бившата журналистка поиска прокуратурата да провери Добрев и неговите близки по няколко направления - усвояване на обществен ресурс, съмнителен произход на средствата, притежаване на офшорки. Йончева се позова на информация от хора в Хасково, както и на медийни публикации, в това число на разследващия сайт "Биволъ"и "Капитал", вероятно за да не си навлече съдебно преследване. Добрев обаче се закани, че в момента, в който тя внесе със собствения си подпис документи в прокуратурата, ще заведе дело за набеждаване.

Зетят

Първата точка, по която от левицата искат проверка на държавното обвинение, е за минимум 50 милиона лева, спечелени от обществени поръчки в Хасковско от група от фирми, свързани помежду си, които водят до съпруга на първата братовчедка на Делян Добрев - Даниел Гаргов, условно наречен "зет". Става въпрос за търгове най-вече за саниране. Това по думите на Йончева е "усвояване на огромен обществен ресурс" от едно лице. 

В тази връзка Йончева призова да се провери и "Форуком фонд имоти". Фирмата също печели обществени поръчки. Тя е бившата фирма на Делян Добрев, която поема Гаргов след влизането на Добрев в политиката.

10 от 11

Вторият сигнал до прокуратурата е свързан с конкретен търг, обявен от община Хасково в края на юни миналата година. Поръчката е за санирането на 11 жилищни блока, явяват се 130 участника. В крайна сметка 10 от тези 11 блока били санирани от фирми, близки до Гаргов. Към днешна дата "зетят" все още е председател на бюджетната комисия в общината.

По третия сигнал Йончева иска от прокуратурата да провери произхода на средствата, с който родителите на Добрев са финансирали строителството на завод за пелети. Фирмата им "Визьор" е получила заем от 2 милиона лева за инвестицията (по информация на самите собственици). Според Йончева заемът е бил взет от офшорна фирма през фирмите около Гаргов.

В тази връзка Йончева поиска проверка и притежава ли самият Добрев офшорни компании и има ли връзка с такива компании на Маршалските и на Сейшелските острови.

На въпрос дали БСП е установила все пак нарушения, бившата журналистка заяви, че именно това ще поиска от прокуратурата да провери.

"Смолянгейт"

Брифингът Йончева даде в компанията на петима-шестима свои колеги депутати, а Добрев стоеше встрани и чу цялото изложение. След което на свой ред влезе в обяснителен режим.

"Очарован съм, че моето име успява да събере половината парламентарна група на БСП, подхвърли той язвително. - В началото бяха 100 милиона, сега са 50 милиона, а след няколко месеца ще са нула."

Той посочи, че няма как да има нещо общо с изложените от Йончева данни, защото и да има свързани фирми, те не са свързани с него, нито пък бил кмет на Хасково, за да е възложител на обществени поръчки. По думите му фирмите на Гаров продължавали да печелят през последните шест месеца, през което време ГЕРБ свали доверието си от градоначалника Добри Беливанов и поиска оставката му.

На свой ред Добрев попита дали пък фирми, близки до левицата, не са печелили търгове в Смолян по времето на Дора Янкова. Янкова бе дългогодишен кмет на Смолян, сега е депутат.

По повод финансирането на фирмата на родителите му Добрев бе лаконичен:

"Няма превеждани пари от офшорки. Кредитът по инвестицията няма нищо общо с офшорни компании. Той е от юридическо лице в България." 

Той отказа да посочи името на фирмата. "Фирма, която е имала възможност", бе всичко, което каза.

"Досега не бях завел дело за клевета. Не исках да я изплаша (Йончева, б.р.), чаках да донесе документи в прокуратурата. Внесени документи означават опит за набеждаване. Г-жа Йончева да бъде така добра да се подпише под тях, да не се крие зад колегите си" - закани се Добрев. И в заключение заяви: "Тази история сега започва." 

Иначе Добрев отново обясни защо е оттеглил оставката си като депутат, породена от "Кумгейт" 1, докато Конституционният съд разглежда казуса. Той посочи, че: а) имало такова решение на парламентарната група; и б) вкарвал КС в прецедент и нямало смисъл от това, тъй като решенията на съда нямат ретроактивна сила.