За какво са им на Съединените щати имигранти от "скапани държави" като Хаити и страните в Африка. Това е попитал американският президент Доналд Тръмп, съобщават медии, позовавайки се на пожелали анонимност източници.

Тръмп направил коментара си пред сенатора демократ Дик Дърбин и сенатора републиканец Линдзи Греъм, които отишли в Овалния кабинет, за да преговарят за връщане в сила на закон, който предвижда даване на разрешение на хора, избягали от природни бедствия в родните си страни като Салвадор, Гватемала и Хаити, да останат в САЩ. Тази седмица Тръмп отмени действието на закона за над 200 000 граждани на Салвадор, засегнати от опустошително земетресение през 2001 г.

Белият дом по-късно отхвърли предложението.

По време на разговора Дърбин обяснил, че споразумението предвижда и други мерки, включително спиране на лотариите за виза за страните от Африка, чиито граждани занапред ще могат да кандидатстват за това по други начини. 

"За какво са ни тук всички тези хора от Африка? Тези страни са скапани държави (оригиналният израз е доста по-цветистото "shithole countries")", реагирал Тръмп и предложил вместо това в САЩ да отиват хора от Норвегия.

Според друг източник, запознат с развоя на срещата, Тръмп е попитал защо САЩ трябва да приемат неквалифицирани работници от въпросните страни, вместо да приемат имигранти от страни, които могат да предложат квалифицирани работници. По думите му Тръмп не е искал да обиди никого. 

"Някои политици във Вашингтон избират да се борят за чужди страни, но президентът Тръмп винаги се бори за американския народ - коментира говорителят на Белия дом Радж Шах и не отрече твърденията на американските медии. - Той иска да направи нашата страна по-силна, като приеме тези, които могат да допринесат за нашето общество, за растежа на нашата икономика и да бъдат асимилирани от нашата велика нация."

И САЩ продадоха на Норвегия изтребители от... компютърна игра

След срещата си с премиерката на Норвегия Ерна Солберг Доналд Тръмп обяви, че САЩ са започнали доставки на изтребители за скандинавската страна.

"През ноември започнахме да доставяме първите изтребители F-52 and F-35", каза той.

Оказва се обаче, че въпросните F-52  съществуват само в... играта Call of Duty: Advanced Warfare.

Според Белия дом грешката е техническа - ставало е дума за 52 самолета и президентът се е объркал.