За американският актьор Джеймс Франко миналата неделя трябваше да е момент на чист триумф. Той спечели една от най-ценните награди на златните глобуси, валидирайки нетрадиционната си кариера като актьор с успешни главни роли, образован в престижен университет и ексцентричен автор.

Но в четвъртък „Лос Анджелис таймс“ съобщи, че пет жени го обвиняват в сексуална експлоатация. Четири от тях са бивши студентки от киношколата на артиста, а една нарича Франко свой ментор. Двe от бившите му ученички съобщават, че той поставял студентките си в неприятни ситуации извън нормалните параметри на актьорското обучение.

33-годишната Хилари Дюсъм, на която Франко преподавал през 2012 г., призна, че в началото тя го е смятала за човек с „щедро сърце“, който иска да помогне на младите актриси. Докато на снимки в стриптийз клуб, на които студентките трябвяло да бъдат с маски и по бельо, не поискал от тях да си свалят бельото. Когато нито една не се съгласила, Франко побеснял.

До този момент Дюсъм мислела, че се снима в един от „артфилмите“ на Франко.

На Натали Шмиел, друга студентка, било казано, че снимките в стриптийз клуба са за реклама на джинси. По думите на студентката, тя разбрала, че е избрана не заради професионалните си качества и талант, а заради хубавия си бюст.

Дюсъм добавя, че по подобен начин Франко е травмирал много хора в годините си като преподавател.

Според Кети Райън актьорът убеждавал студентките си, че ще получават роли само в случай, че са съгласни да се събличат или да правят секс.

Друга ученичка твърди, че на поредните снимки на оргия (но за друг филм – The Long Home), в сцена, която не присъствала в сценария, Франко трябвало да симулира орален секс с някои от жените. Той поискал от тях да свалят пластмасовите предпазители, която се поставят на интимните части при заснемане на секссцени. Тези, които отказали да участват, били изпращани да си ходят. Засега няма данни дали The Long Home ще бъде завършен и показван.

На 10 януари Джеймс Франко бе обвинен и в опит за принуждаване към орален секс и съблазняване на непълнолетна.

В разгара на сезона на наградите — в който промяната на отношението към жените в киноиндустрията вече играе голяма роля — не е ясно как тези обвинения ще се отразят на позицията на Франко. Във вторник „Ню Йорк Таймс“ отмени събитие с актьора заради обвиненията.

В сряда, 9 януари, в „Късното шоу“ на Стивън Колбърт, Франко отрече обвиненията като „неточни“, но защити правото на жените, които е накарал да се чувстват неудобно, да споделят какво са изпитали.

В  четвъртък актьорът спечели наградата „Изборът на критиците“, но не се появи на церемонията, за да си я получи.

Номинациите за наградите „Оскар“ ще бъдат обявени на 23 януари.

"Площад Славейков"