Да се каже, че България е най-корумпираната държава в ЕС е "опростенческа идея". Това заяви на пресконференция заедно с премиера Бойко Борисов днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Двамата проведоха работна среща след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство.

"Не може да се каже, че България е изцяло корумпирана. Българското правителство се бори с явлението корупция и постига напредък в борбата с корупцията в последните години. Корупция има и в други страни", каза още той.

Председателят на ЕК заяви и своето задоволство от подписването днес на плана, кръстен на негово име, по който днес в НДК бе подписано споразумение за инвестиция от 100 млн. евро за създаване на работни места в селските райони на България.

Той коментира и един от приоритетите за европредседателството ни - Западните Балкани:

"За нас от първостепенно значение е подобряването на свързаността със Западните Балкани и по отношение на Турция. Не трябва да се допусне рискът тук да се повторят събитията от 90-те години. Аз казах, че ЕС няма да приема нови членове, но в следващия мандат на Комисията ще има по-целенасочена работа с тези страни. Западните Балкани са свързани повече помежду си, но искаме да ги свържем и с останалата част от Европа."

Юнкер добави, че излизането на Великобритания от ЕС няма по никакъв начин да повлияе на шансовете на страните от Балканите да се присъединят, въпреки проблемите на европейския бюджет, които това ще създаде.

За желанието на Турция да се върне в приоритетния дневен ред на Европа, той отбеляза:

"Отношенията с Турция са много важни за ЕС като цяло. Турция има своите европейски амбиции и ще видим просто какъв ще бъде напредъкът, който тя ще постигне в следващите месеци. Но не можем да говорим напредък, като има журналисти в затвора."

Борисов добави, че Турция е най-големият и важен съсед на ЕС и затова трябва да се работи усилено за по-добри отношения.

Във връзка с влизането ни в еврозоната, Юнкер отбеляза, че е обсъждал този въпрос и с президента Радев.

"Всички държави-членки имат правото и задължението да станат членове на еврозоната. Не съм казвал, че България утре в 12 сутринта трябва да стане член, а че има реален напредък."

Българският премиер пък подчерта, че във финансово отношение страната ни си е "направила домашното" и отбеляза стабилността на валутния ни борд и наличието на "огромен" фискален резерв.

Борисов коментира и създаването на газов хъб "Балкан" в България. Юнкер пък извади диаграма на план на бъдещия хъб.

"Когато говорим за газов хъб, не говорим за транзит, а за истинска диверсификация и спазването на третия енергиен пакет. За даването на възможност България да се върне на мястото, където беше“, обясни българският премиер. "Докато ние бяхме най-лоялният член на ЕС, спазвайки и санкциите и искайки да запазим приятелите си от Украйна, тогава Руски поток (всъщност Южен поток, б.р.) се трансформира в Турски поток. Благодаря на Комисията, че успя да защити интереса на България, защото да бъдеш лоялен, не означава да бъдеш наказан."

Журналист от БиБиСи попита Юнкер колко важно е за Комисията успешното формиране на ново немско правителство и дали Германия ще продължи да се противопоставя на влизането ни в Шенген.

"Много съм доволен от това, което ХДС и социалдемократите са фиксирали за бъдещето. Това ще помогне на Европа - заяви председателят на ЕК. - Аз винаги съм подкрепял присъединяването на България в Шенген. България е изпълнила всички условия. Мястото на България е в Шенген."

Премиерът Борисов добави:

"Разчитаме и Меркел да ни помага, за Шенген не сте прави, защото много добре знам позицията на Германия за Шенген. Сега идва премиера на Холандия Марк Руте, и ще го водя на границата, да види как се охранява. България в момента пази най-добре европейската граница."