След седем месеца на поста генерален директор на Световната здравна организация първият ѝ африкански президент предизвиква с действията си силни отрицателни реакции.

Поддръжниците му твърдят, че Тедрос Аданом Гебрейсус е обещал да разтърси институцията. Критиците, които непрестанно растат, казват, че той подкопава ефективността на СЗО и поставя финансирането ѝ под въпрос.

Бившият здравен министър на Етиопия предизвика почуда с предложението си за назначаване на вече бившия диктатор на Зимбабве Роберт Мугабе за посланик на добра воля на СЗО през октомври. Междувременно зад кулисите Тедрос - както той предпочита да бъде наричан по етиопската традиция - пренебрегва нормалните процедури за назначаване в традициите на ООН като иска да увеличи разнообразието - полово и географско, колкото е възможно по-бързо. Това буди притеснение в хора от централата на организацията в Женева, както и в множество активисти и изследователи, които работят със СЗО и които се опасяват, че политическият подход ще доведе до културологични промени, които ще надделеят над професионализма.

Последната разрушителна стъпка е назначаването на неизвестна руска функционерка да ръководи програмата на СЗО за туберкулозата - по пистата за бързите назначения, един месец след като се срещна с президента Владимир Путин на голям форум, посветен на тази тема в Москва.

Назначаването на Мугабе беше "глупаво, но това е катастрофа", казва Марк Харингтън, изпълнителен директор на Treatment Action Group. Преди назначението да стане факт от организацията разпространиха отворено писмо, подписано от над 40 граждански огранизации, които настояваха Тедрос да приложи прозрачен начин на избор чрез конкурс,за да бъде избран следващият директор на Глобалната програма за борба с туберкулозата, програма, която е насочена към битката с най-големия инфекциозен убиец в света.

Награда за ретроградност

Номинацията през декември на Тереза Касаева - чиновник в руското здравно министерство, предизвика редакционна статия в медицинското списание Lancet, което описа ситуацията като потенциално създаващо противоречие.

"Русия има лоша статистика за туберкулоза и ХИВ", написаха редакторите на списанието, което се приема като гласа на медицинския истаблишмънт по света. "Нейното назначаване може да се разглежда като награда за страна, която не заслужава да бъде наградена...Репутацията на СЗО - нейното политическо представяне - зависи от професионалната репутация на агенцията."

Русия в световен план се разглежда като прилагаща ретроградни методи в лечението на инфекциозните болести, като след разпада на СССР те се увеличиха рязко. От около 2000 г. има спад на заболеваемостта и расте процентът на преживяемостта, но Русия все така остава световен лидер в дела на инфекции, които не реагират на антибиотици. Според скорошно изследване един от три случая ще бъде резистентен на антибиотик след 2040 г. 

Касаева ще замени на поста Марио Равилиони, известен експерт по туберкулоза, който има над 25 г. опит в битката с бактериалната инфекция.

Тедрос казва, че просто спазва обещание, което е дал по време на кампанията за избирането си  - да обнови агенцията след провала ѝ да реагира бързо на кризата с болестта ебола в Западна Африка през 2014 г. Той е първият африканец начело на СЗО - и първият генерален директор, избран с пряко гласуване от всички държави членки през май, като преодоля това, което той нарича "колониално съзнание" сред поддръжниците на британския му съперник.

Съветниците на Тедрос защитиха решението му да номинира Мугабе за посланик на добра воля за незаразните болести по-малко от четири месеца след като пое поста като неразбран опит да се намери мост към регионален гигант, който въпреки нарушенията на човешките права и прегръдката с тютюневата индустрия, наскоро е заявил отвореност към нова ангажираност по здравните проблеми.

Предложението бързо беше оттеглено, но не и преди да бъде осъдено в цял свят. Според коментар във "Вашингтон пост" дори се предполагаше, че постът е бил отплата за Мугабе, който осигурил подкрепата на Африканския съюз за избора на Тедрос в СЗО, или за подкрепата на Китай.

Първите назначения на Тедрос вече промениха половия и географски баланс по върховете на организацията, като дори се появиха притеснения за избор, който няма нищо общо с професионалната експертиза.

От осем директори, избрани по принципа на бързата писта, в това число и Касаева, всички са жени - без един.

Тедрос иска да промени системата за назначения, за да елиминира "несъзнателни уклони, които поставят жените в неблагоприятна позиция при кандидатстване за постове", обяснява съветникът на Тедрос Сенайт Фисеха в мейл до "Политико". Докато това бъде постигнато, пише тя, той е "направил ограничени назначения на различни и много квалифицирани жени", за да даде тласък на своята концепция.

Това е музика за ушите на онези, които смятат, че има непрекъснато местене от една агенция на ООН или агенция за международно развитие в друга, за да се освобождават по-апетитните места. Често това означава, че богатите западни държави диктуват на по-бедните страни как да се справят с проблемите си, за да получат помощ.

"Разнообразието е световна цел", казва изпълнителната директорка на Световната коалиция на активистите срещу туберкулозата Блесина Кумар. "Но тя не трябва да се постига с цената на жертването на компетентността и ефективността. Не можеш да заместиш едното с другото", добавя тя.  

"Заслугите са първият критерий за назначенията, на второ място са съображенията, свързани с пол или географско разнообразие", твърди говорителят на СЗО Грегъри Хартл. "Д-р Тедрос винаги е търсил да назначава квалифицирани хора с опит в дадена страна като ново попълнение към техническата експертиза, която вече е налице в СЗО. Това ще помогне за прогреса на ниво държави", обяснява той.

Назначаването на Касаева предизвика политически смут и заради руските резултати в борбата с туберкулозата, но и защото изглежда като вървене по свирката на Путин, като така се помага на руския президент да диктува и на световната здравна сцена, докато игнорира пациентите в самата Русия.

"Положението там е ужасно. Може би там ситуацията е една от най-лошите по отношение на туберкулозата извън Африка", казва Едуардо Гомес от Кралския колеж в Лондон, автор на "Геополитика на здравето: да се изправим срещу затлъстяването, СПИН и туберкулозата в развиващите се икономики в БРИКС"
 ("Geopolitics in Health: Confronting Obesity, AIDS, and Tuberculosis in the Emerging BRICS Economie.)

През 2012 г. Русия отхвърли помощ от 127 млн. долара от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, като махна много от групите, които работеха на терен. Нещо повече, според Гомес, федералното правителство е спряло финансирането на борбата с туберкулозата през последните години.

Въпреки това в средата на ноември Русия отпусна 15 млн. долара за борба с туберкулозата по света по време на мащабна международна конференция в Москва. "Даването на чуждестранна помощ е характерен ход на Путин", обяснява Гомес. "Това е възможност да се върне руското доминиране в световното здравеопазване."

Путин говори пред събралите се и се срещна с Тедрос. Месец по-късно на 15 декември, Тедрос обяви назначението на Касаева във вътрешноведомствен мейл в СЗО. 

"Не виждам друго, освен политическа отплата", смята Харингтън.


Ответните реакции

Защитниците казват, че програмата на Русия за борба с туберкулозата се подобрява, като заслугата за това отчасти е на Касаева - и може би тя е най-голямата надежда на страната за промяна.

Вадим Тестов, бивш функционер на СЗО, който сега работи по програмата на Русия за туберкулозата, казва, че вижда как ангажираността на правителството расте с течение на времето и че "то е готово да даде финансова помощ, за да направи успешна битката на Русия вътре в страната с болестта". Той отбелязва, че нови регулации, предложени от екипа на Касаева, са довели до рязко намаляване на случаите на туберкулоза през последните пет години.

Касаева "ще има влияние върху руските власти" чрез своята позиция в СЗО, предвижда Тестов.

Противниците виждат рисковете от усилията на Тедрос да преобърне статуквото. Защитниците казват, че все същите хора в ООН не са помагали на пациентите за ебола, туберкулозата или по редица други проблеми.

"Каквото и да правим през последните 25 години не работи така добре," смята Салман Кешавджи, експерт от Харвард по туберкулоза, който е работил на терен в Русия с Partners in Health.
Той смята, че предписанията на СЗО са били неподходящо формулирани за руските условия и че собствени експерти от развиващите се, гъсто населени икономики може да са в по-добро положение да разрешават собствените си проблеми и да доведат до нови перспективи пред глобалните усилия.

"Ако искате да накарате страните от БРИКС да спазват обещанията си, трябва да ги въвлечете в здравната архитектура", смята Кешавджи.

Бюджетни страхове

Но много други не приемат новия подход на Тедрос и се притесняват, че световното здравеопазване ще страда, особено ако се разсърди най-големият спонсор на СЗО.

Въпреки че беше изцяло блокирано, намерението на американския президент Доналд Тръмп да спре чуждестранната помощ, обявено ва 23 май, същия ден, в който Тедрос беше избран за директор на СЗО, предизвика много тревоги в организацията. Скорошни противоречия будят притеснение, че някои от другите големи дарители като Великобритания и Германия може да бъдат изкушени да стегнат кесиите си. САЩ дават близо една четвърт в годишния бюджет от над 4 млрд. долара на СЗО.

Докторатът на Тедрос е по обществено здраве и той беше министър на здравеопазването на Етиопия седем години като получи много голямо одобрение за борбата с маларията, увеличаването на употребата на контрацептиви и поставянето под контрол на туберкулозата.

Но може би по-специален сега е неговият опит като пръв дипломат на Етиопия в периода 2012 - 2016 г. През това време той поддържаше добри отношения със Запада и парите течаха, въпреки нарастващите притеснения, че режимът нарушава човешките права, като налагаше образа на Етиопия като стабилен, стратегически партньор във войната срещу тероризма.

Екипът на Тедрос включва множество очаквани избори: Джейн Елисън, британка, е нещо като маслинова клонка, подадена към втория по големина дарител на СЗО Великобритания, която силно поддържаше своя кандидат в кампания, която стана неприятна. Тедрос назначи германец на дългоиздирван висок пост след като Берлин увеличи дарението си и повдигна акциите на шефа на СЗО като го покани на срещата на Г20.

Статията е публикувана в "Политико". Оригиналното заглавие е "World’s doctor gives WHO a headache".