Евросъюзът възнамерява да включи в нов "черен списък" хора от най-близкото обкръжение на Путин. В същото време премиерът Дейвид Камерън зове за прекратяване на оръжейните сделки с Русия, пише в. "Гардиън".

В обръщение към Камарата на общините министър-председателят заяви, че ЕС се приближава към повратна точка в сътрудничеството си с Москва. "Ако руснаците не променят подхода си спрямо Украйна, то Европа и Западът трябва кардинално да преосмислят отношенията си с Русия", заяви Камерън.

Призивите на британския лидер за пълно ембарго на оръжията за Кремъл обаче срещат твърд отпор от Франция и други европейски държави. Същото важи и за предложенията му за преминеване към "трета фаза" на санкциите, които вече да обхванат цели икономически отрасли на Русия.

По последни данни след 2012 години Евросъюзът е разрешил да бъдат продадени на Москва оръжия на обща стойност от 200 милиарда евро. От тях само на Франция се падат половината, а на Германия - 40 милиарда. Великобритания разреши продажбата на оръжие за около 10 милиарда през тази година, но Камерън наложи ембарго върху сделките, пише "Гардиън".

След решенията снощи на външните министри на страните от ЕС, утре се очаква да бъде публикуван разширен "черен списък" със санкции. Според британският вестник хората в него ще бъдат същите, каквито вече са наказани от САЩ.

Те ще са приятели и съмишленици на Путин от силовите структури, олигарси от Санкт Петербург и от митичния кръг "Езеро" - изключително богат жилищен кооператив, основан през 1996 г. край Комсомолското езеро, недалеч от града на Ленин. "Гардиън" прогнозира, че сред тях ще са: 

Генадий Тимченко - мултимилиардер, който влиза в кръга от единомишленици на Путин. Той бе доведен в Москва от Санкт Петербург именно от сегашния господар на Кремъл. Управлява компанията "Гънвор", четвъртата в света в търговията с нефтени и енергийни продукти. Фирма на същия Тимченко бе избрана за строител на трасето на газопровода "Южен поток" на българска територия и това предизвика възмужението на САЩ и ЕС.

 • Сергей Иванов е близък приятел на Путин от Санкт Петербург и КГБ. Той беше заместник на Владимир Владимирович във ФСБ, службата, която е пряк наследник на КГБ. След това се издигна до министър на отбраната, вицепремиер и секретар на Съвета за сигурност на Русия.

Аркадий и Борис Ротенберг. Аркадий е един от приятелите на Путин сред джудистите. Бил е член на петербургския Клуб по бойни изкуства, в който е членувал и руския президент. По-малкият му брат Борис е основен бенефициент на държавни поръчки за милиарди, свързани с Олимпиадата в Сочи, "Газпром" и държавни енергийни компании.

Игор Сечин е бивш съветски шпионин. Сега той управлява една от най-големите на планетата нефтени компании - "Роснефт". Сечин се води като лидер на силоваците, близки до Кремъл, които се противопоставят на демократични реформи в обществото.

Юрий Ковалчук  е председател на Банка "Русия" и е считан за личния банкер на Путин, както и на други висикопоставени руски чиновници. Такива са данните на Министерството на финансите на САЩ. Американските чиновници го наричат един от касиерите на президента.

 • Владимир Якунин. Той е един от видните представители на обкръжението на Путин и негово доверено лице още от 1990 г. в Санкт Петербург. Член е на кооператива "Езеро". От 2005 г. е шеф на Руските железници.