Григор Димитров започва участието си на Откритото първенство на Австралия в понеделник. Това стана ясно, след като организаторите обявиха, че основната схема стартира с горната половина на схемата, в която са българинът (№3) и Рафаел Надал (№1).

Точната програма ще стане ясна през уикенда, когато ще узнаем и съперника на Димитров - тенисист от квалификациите. Има голяма вероятност срещата на Григор да е на централния корт в Мелбърн.

Първата ни ракета има да защива най-малко полуфинал - до тази фаза той достигна през миналата година. Но най-добрият ни тенисист не крие амбиции за нещо повече. Вчера той заяви в интервю, че се чувства готов да направи голямата крачка - спечелване на турнир от Големия шлем.

На "Аустрелиън оупън" има и записан четвъртфинал - през 2014 г.

Специалисти също отреждат роля на фаворит на третия в световната ранглиста.

„Този сезон Димитров има най-добрият шанс да спечели титла от Големия шлем, заяви носителят на седем титли от Големия шлем Джон Макенроу пред "Евроспорт", където е анализатор. - Бях започнал да се тревожа, че времето на Димитров отминава, но той очевидно осъзна съвсем навреме къде се намира в развитието и кариерата си, а това е много важно за един играч. Григор достигна чудесно ниво по отношение на физиката, тактиката и самоувереността му. Преди сякаш самият той не си вярваше, че може да постигне нещо за историята, но сега не е така. За пръв път изглежда така, сякаш Григор има напълно реален шанс да спечели титла от Големия шлем и да се нареди сред великите.“

Макенроу очаква българинът да покаже израстване в момент, в който е считан за фаворит. Нещо, което го е спряло на US Open, например.

„Обикновено тогава започват проблемите за него, както се видя при загубата му от Рубльов на Откритото първенство на САЩ”, добавя Мак.

Според Макенроу, до момента Димитров не е показал нищо впечатляващо и в мачовете си срещу Роджър Федерер, а това е много важно, тъй като двамата може да се срещнат в заключителните фази на някой от предстоящите турнири от Големия шлем. В Австралия това е възможно да се случи само на финала.