Чешкият президент Милош Земан не успя да спечели втори президентски мандат на първия тур на изборите, предаде Асошиейтед прес. Той се класира за втория тур с голяма преднина пред останалите кандидати, допълва Франс прес.

След две седмици Земан ще се яви на балотаж срещу бившия ръководител на Чешката академия на науките Иржи Драхош, сочат данните от преброяването на 95 процента от подадените бюлетини.

Земан получава 39 процента от гласовете, а Драхош - 26,3 процента. Трети е бившият дипломат Павел Фишер, който получава около 10%. За президентския пост се бореха деветима кандидати.

Вторият тур на изборите ще се проведе на 26 и 27 януари.

Земан, който направи заявка за втори петгодишен мандат, изразява увереност, че отново ще победи. 73-годишният президент отказва да участва в телевизионни дебати между претендентите. Той сравнява Европейския съюз с Варшавския договор, има проруски виждания и враждебно отношение към имиграцията и мюсюлманите. Той определя миграционната криза като "организирано нашествие", а мюсюлманите - като хора, "които е невъзможно да бъдат интегрирани". Подкрепата за него идва предимно от селските райони и нискоквалифицираните работнически среди. 

Ако бъде преизбран, Земан ще се сработи с премиера Андрей Бабиш - популист, който пое властта през декември миналата години.

Драхош няма политическа кариера зад гърба си. Той оглавява оглавява Чешката академия на науките и има над десет патента. Опонентите му го окачествяват като "дестилирана вода" - без цвят и вкус.

Ако някой може да победи Земан, това е убеденият европеец Иржи Драхош.

Той също се изказва срещу квотите за бежанци като "съвсем неправилна идея и лоша стратегия" от страна на ЕС. За разлика от действащия президент той е твърдо против референдум за членството на Чехия в блока. Освен това подкрепя и въвеждането на еврото в страната. Центрист, либерал и убеден европеец, Драхош смята, че Чехия трябва да играе по-активна роля в Европейския съюз.

На първия тур има още седмина кандидати. Сред тях е бившият премиер Мирек Тополанек, чието правителство падна от власт през март 2009 г., докато страната беше ротационен председател на Съвета на ЕС. Михал Хорачек, предприемач и текстописец, спечелил състояние чрез компания за залози, и бившият президент на автомобилните заводи "Шкода" Вратислав Кулханек също са кандидати.

Бъдещият президент на Чехия ще се сблъска с проблема за съставяне на ново правителство след парламентарните избори през октомври.

В средата на декември Земан назначи кабинет на малцинството, оглавено от милиардера популист Андрей Бабиш. Той обаче е изправен пред вот на доверие, отложен заради президентските избори, и намя гаранции, че ще го спечели.

Конституцията позволява на Бабиш втори опит и Земан, чийто мандат изтича чак в началото на март, вече обяви, че смята да възложи тази задача на политическия си съюзник, въпреки подозренията към него за злоупотреби.