Руският историк Юрий Дмитриев, който изследва мрежата от трудови лагери ГУЛАГ от времето на Съветския съюз, ще бъде подложен на принудителен психиатричен преглед. Това е пореден опит на властите в Русия да продължат да го държат в ареста.

Дмитриев бе задържан през декември 2016 г. по обвинение в детска порнография, след като направил девет голи снимки на осиновената си дъщеря Наталия, тогава на 11 години. Наказанието по това обвинение е до 15 години затвор. Историкът твърди, че умишлено е направил снимките, за да документира, че момичето е здраво, защото очаквал да го обвинят в малтретиране.

В края на 2017 г. обаче бе обявено заключението от експертизата, че съдържанието на снимките не е порнографско. Съдът в Карелия, северозападна Русия, отказа да удължи задържането на Дмитриев в ареста след 28 януари и той трябва да бъде освободен до края на месеца.

Дейността на Юрий Дмитриев и организацията „Мемориал“ не се харесва на властта в Москва. Изследванията им извадиха наяве голяма част от истината за лагерите на смъртта от времето на комунистическия режим.

Съдът обаче напомни за най -тъмните страници от управлението на Сталин и нареди Дмитриев да бъде изпратен в Москва за психиатрични тестове, както и да бъде извършена нова експертиза на снимките. Така има опасност Дмитриев да не бъде освободен.

Историкът е посветил последните 30 години на изследване на масовите гробове на жертвите на чистките на Сталин. През 1997 г. той и колегите му от правозащитната организация „Мемориал“ разкриха в гората Сандормог в Карелия останките на над 9 хиляди души, заровени в масови гробове.

По-късно местността бе превърната в мемориал с няколко паметника и малък параклис. Всяка година на 5 август се отбелязва паметта на жертвите.

В началото местните власти подкрепяли изследванията на Дмитриев и дори участвали на церемониите на 5 август. По-късно обаче властта започна отново да се гордее с миналото на Съветския съюз и хора като Юрий Дмитриев станаха нежелани.

Миналата година Владимир Путин каза, че „прекалената демонизация на Сталин е един от начините да се атакува Русия“. Държавните телевизии започнаха отново да славят съветското минало, а свидетелствата за зверствата на режима повече не се споменават.

В края на декември директорът на Федералната служба за сигурност (наследник на КГБ – б.р.) Александър Бортников каза в интервю, че „архивите показват, че в значителна част от процесите (при чистките на Сталин – б.р.) е имало основателни причини“.

Успоредно с това проправителствени медии започват да тиражират твърдения, че в Сандормог финландската армия била избила съветски войници и така да отричат зверствата на Сталин.

В тази атмосфера Юрий Дмитриев продължил своите изследвания. Въпреки подкрепата от неговата осиновена дъщеря и редица писатели, актьори и музиканти, съдът не прекратява случая.

„Има някой отгоре, който иска да се стигне до желания резултат“, коментира адвокатът на Дмитриев Виктор Ануфриев. Сега той и клиентът му очакват принудителните психиатрични тестове в Москва.