За първи път Русия официално бе уличена в намеса в стремежите за независимост в Каталуня, съобщи в. "Ел Мундо".

Това се казва в доклад на Испанския институт за стратегически проучвания (ИИСП) към Министерството на отбраната в Мадрид.

Правителството на иберийската страна винаги е подозирало Москва в намеса в Каталуня. Досега обаче Мадрид винаги е избягвал да посочва пряко правителството на Владимир Путин.

Докладът е изготвен от експерта Жозеп Бакес и е озаглавен "Анализ на геополитическите тенденции в глобален мащаб". Руското правителсво е посочено като извършител на намеса и източник на дезинформация покрай процеса за независимост на Каталуня. Кремъл прави всичко възможно да дестабилизира автономната област чрез всяване на смут и объркване с помощта на социалните мрежи.

Ставащото днес в Каталуня е сравнено със случилото се в САЩ през 2016 г.

"Москва няма специфични интереси в Испания, тъй като е доста далеч от нейната зона на влияние. Но тя се стреми да подхранва разногласията в Каталуня, за та отслаби страна членка на НАТО. Това е стратегия, която може да бъде повторена в бъдеще в други европейски държави", се казва в доклада.

"По традиция Испания не е важна цел за Русия. Кремъл винаги е разглеждал Испания като по-дружеска страна в сравнение например с Полша", изтъква пред "Ел Мундо" Бен Нимно - експерт по дезинформация и електронно следене в Атлантическия съвет.

От мозъчния тръст установили увеличен трафик на объркващи послания в социалните пмрежи преди и около 1 октомври 2017 г. Тогава в Каталуня се състоя референдум за независимост. В него участваха само 40 на сто от имащите право на глас, като 90 процента от тях бяха за отделяне от Испания.

През ноември испанската министърка на отбраната Мария Долорес де Коспедал заяви, че правителството анализира кой стои зад дезинформационната кампания за Каталуня и стремежите за независимост, които според нея идват от Русия и дори Венецуела. Властите обаче никога не са споменавали конкретна държава официално.