Във Вашингтон скоро ще се появи улица на името на убития руски политик Борис Немцов. Тази седмица градската управа на американската столица одобри на първо четене законопроект №22-539 за преименуване на участък от Уисконсин авеню като Boris Nemtsov Plaza. Мястото се намира точно пред сградата на руското посолство. 

В отделно решение се призовава за ускорено приемане на решението, така че новото име на площада да влезе в сила на 27 февруари, когато се навършват три години от гибелта на Немцов, убит в центъра на Москва. Тогава ще има тържествена церемония на Boris Nemtsov Plaza - първото в света официално увековечаване на паметта му, коментира в блога си Владимир Кара-Мурза, председател на фонда "Борис Немцов".

Въпреки че през ноември 2016 г. Градската дума в Нижни Новгород е взела решение да сложи паметна плоча на сградата, където е живял първият губернатор на областта  - Борис Немцов, до ден днешен решението не е изпълнено. Според Кара-Мурза причината е в това, че властта воюва с Немцов, макар и мъртъв. Това, според него, е причината да се премахват мемориалните знаци от домовете в Москва и Ярославл, където е живял, и на официално ниво се блокират всички инициативи, свързани с паметта на Немцов.

Във Вашингтон има няколко места, свързани с Русия - паметник на Пушкин, недалеко от университета, алея на руските поети в Джорджтаун, площад на името на Андрей Сахаров. Историята на площада, който носи името на един от най-известните дисиденти в бившия СССР е интересна. През 1984 г., когато във Вашингтон решават да дадат името на Сахаров на площада, който тогава е пак пред руското посолство, понастоящем резиденция на руския посланик, Сахаров е бил на заточение. Пред вратата на жилището му денонощно дежурят хора на КГБ, роднините му са подложени на гонения, а в медиите валят писма от колективи - от доячки до кинематографисти, които осъждат гневно "клеветника" на съветската власт.

Шест години по-късно, през 1990 г., площад "Сахаров" вече има и в Москва, а негов бюст поставят и в самата сграда на руското посолство във Вашингтон. 

 
Убиецът на Борис Немцов - чеченецът Заур Дадаев, получи 20 години затвор, реши московски съд през юли 2017 г.