Много е вероятно проруски сепаратисти да са свалили по погрешка малайзийския самолет в Украйна на 17 юли.

Това заявиха източници от разузнаването на САЩ, цитирани от АП.

Самолетът "Боинг 777" с 298 души на борда вероятно е бил свален от ракета земя-въздух SA-11, смятат източниците. Така по класификацията на НАТО се нарича ракетата "Бук".

Според американците Русия е отговорна за създаването на условията, довели до свалянето на самолета. От Вашингтон обаче не представиха доказателства, които да свидетелстват за директна намеса на Москва.

Макар че Кремъл въоръжава сепаратистите в Източна Украйна, САЩ нямат преки доказателства, че ракетата, свалила самолета, е дошла от Русия, изтъкнаха представителите на разузнаването, пожелали анонимност.

"Не знаем име, не знаем ранг и дори не сме 100 процента сигурни за народността", отговори представител на разузнаването на въпроса кой може да е изстрелял ракетата.

"Продължаваме да работим по установяване дали е имало директна връзка, дали на терена е имало руснаци, дали те са обучавали тези сепаратисти", заяви пред Си Ен Ен Бен Роудс, заместник-съветник в Белия дом по въпросите на националната сигурност.

Същевременно черните кутии от падналия самолет бяха предадени на холандските власти на летището в Киев. По-рано сепаратисти връчиха кутиите на малайзийски експерти.

По молба на Холандия записите от черните кутии ще бъдат изследвани от експерти във Великобритания, които очакват да свалят цялата информация в рамките на 24 часа. Специалистите от Обединеното кралство няма да огласяват сведенията, а ще ги предадат на холандците, които ще решат какво да съобщят.

В Холандия днес е ден на траур. 193 от жертвите в самолета са граждани на Страната на лалетата.