Кои са страните, които Доналд Тръмп обяви за скапани?

Трудно може да се каже. Но можем поне да гадаем, ако погледнем кои реагираха първи и бяха най-силно възмутени от думите на американския президент.

"За какво са ни тук всички тези хора от Африка? Тези страни са скапани държави", избухна Тръмп в четвъртък по време на среща с двама сенатори в Овалния кабинет.

Те бяха дошли да преговарят за връщане в сила на закон, който предвижда статут на страна, чиито граждани се ползват с временна протекция. Хора от тези страни, избягали от родните си страни заради бедствия, войни или тежки политически кризи, получават правото да останат в САЩ, тъй като завръщането им в родината не е безопасно. Става дума за Салвадор, Гватемала и Хаити. Те са от американския континент.

Макар да спомена Африка, Тръмп не посочи конкретна държава оттам.

Всъщност използваният от него израз бе доста по-цветист - shithole countries. "Скапани държави" е доста мек превод на български. Тези думи могат да звучат като, "вонящи дупки", "клоаки" или "л..няни дупки".

Като и да бъдат преведени, думите на Тръмп предизвикаха гневни реакци и осъждане по целия свят, съобщи Си Ен Ен.

В САЩ конгресмени и сенатори и от двете партии разкритикуваха изказването на президента като неприемливо и всяващо разделение.

Хаити - една от държавите, които Тръмп спомена, привика най-висшия американски представител на своя територия, за да обсъди с него изказването на държавния глава.

Всичко това става в момента, в който карибската държава се готви да отбележи осмата годишнина от опустошителното земетресение от 7-ма степен по Рихтер. То причини смъртта на стотици хиляди хора и остави без дом още толкова.

Заради бедствието САЩ предоставиха на Хаити статут на страна, чиито граждани се ползват с временна протекция.  Миналата година обаче Тръмп обяви, че отнема статута. Това може да засегне десетки хиляди имигранти от островната държава в САЩ.

"Светът стана днес свидетел на ново падение, - заяви бившият президент на карибската страна Лоран Ламот. - Това показва липса на уважение и игнориране, каквито не са били наблюдавани никога в най-новата история от страна на който и да било президент на САЩ."

Тъй като в момента САЩ нямат посланик в Хаити, за среща с президента Жовенел Монс бе привикан временно управляващият Робин Диало.

На 8 януари Министерството на вътрешната сигурност обяви, че ще лиши от временна протекция над 200 000 граждани на Салвадор, намиращи се в Съединените щати.

Външният министър на централноамериканската република Уго Мартинес припомни в туитър приноса на сънародниците си към САЩ. И изтъкна, че много салвадорци са участвали във възстановяването на Ню Орлианс, пометен от урагана "Катрина" през 2005 г.

Същевременно посолството на САЩ в Салвадор и неговите служители се опитаха да уверят жителите на страната, че изпитват уважение към тях. Уверенията бяха публикувани на испански език в туитър.

Временна протекция в САЩ имат и гражданите на Непал, където стана силно земетресение през 2015 г. Властите в хималайската страна заявиха, че обсъждат отговор на изказването на Тръмп.

Реагираха и представители на Сомалия.

"Това ми звучи като фалшива новина, - заяви министърът на информацията Абдирахман Омар Осман. - Ако това е истина, няма нужда от отговор. Тези изказвания не заслужават отговор."

Изказа се и Висенте Фокс - бивш президент на Мексико и яростен критик на Тръмп.

"С какво право вие обявявате кой е добре дошъл в Америка и кой не е? Величието на Америка е изградено върху разнообразието. Или сте забравили, че вашите прадеди са имигранти, Доналд", попита Фокс.

Нападки срещу Тръмп отправи и Дейвид Милибанд - бивш британски външен министър, а днес президент на Международния комитет за спасяванe.

"Това е предателство към бъдещето на Америка, както и към нейната история", каза той.