Цветан Цветанов, зам.-шеф на ГЕРБ, отлавяващ вътрешната комисия в парламента, председател на ПГ на управляващата партия реши да коментира всички актуални въпроси пред Нова тв, свързани с тежките убийства, антикорупционния закон и внезапно отпуснатите 100 млн. лв. на полицаите, които заплашиха с протести по един начин - "Европредседателството е много важно, то е отговорност, ние трябва да се гордеем. Благодаря ви." 

От участието му по Нова тв в "Събуди се" с водеща Мирослава Иванова се разбра следното:

За убийството на данъчния Иво Стаменов, прострелян в София на 18 декември

"Разкриването на такова тежко престъпление недейте да смятате, че може да стане за един ден", каза Цветанов, три седмици след покушението над данъчния и ден, след като Стаменов почина от тежките си рани във ВМА.

 
За убийството на бизнесмена Петър Христов
 
Цветанов не е бил приятел със застреляния в "Манастирски ливади" в София великотърновски бизнесмен Петър Христов. 
 
"Познавах го от публичните изяви, не сме били лични приятели, познаваме се, беше направена спекулация, политиците не си спестяват да правят спекулации... Не, той не беше близък до властта, а до всички, които искаха да развиват района. Самият факт, че имаше над 3000 души на последното му сбогуване, значи че е бил достоен човек", каза бившият вътрешен министър. Добави все пак, че Христов е симпатизирал на ГЕРБ.
 
"Изпълнил е гражданския си дълг, всеки българин трябва да споделя информация пред компетентните органи", каза още той.

Според него казанато от Радан Кънев, че Петър Христов е бил политическият господар във Велико Търново била "несериозна теза".

"Не, твърди Цветанов - Петър Христов никога не е имал политически амбиции".

Също така стана ясно, че зам.- шефът на ГЕРБ няма никаква информация какви обществени поръчки и фирми е имал Христов. И е слабо запознат с бизнеса му като знае, че става дума за млечни продукти.

"Не съм се интересувал от обществените му поръчки, фирми и обеми на бизнеса. Много са нещата, които могат да бъдат говорени спекулативно, запознанството ни с Петър Христов е от времето, когато влязох в политиката. Той е бил един от радетелите на синята идея и винаги е смятал, че демокрацията е много важна, обясни още той.

За антикорупционния закон и отхвърленото вето на президента

"Това е най-доброто, което може да предложим в момента. Кое е най-лесно да направиш политическо присъствие  - да отречеш всичко направено от българския парламент". Това коментира Цветанов за критиките на президента към антикорупционния закон, след като в петък парламентът отхвърли ветото на Румен Радев.

"В момента има един интегритет и събирането на всички тези звена в един орган ще подобри координацията. Не можем да казваме, че като се създава един орган, то има някаква бухалка", разясни по принцип той след като се опита да препитва водещата за закона.

За 100-те млн. лв., които полицаите получиха, след като заплашиха с протести

Цветанов положи много усилия да не отговори на въпроса за решението на премиера Бойко Борисов правителството да отпусне 100 млн. лв., след среща с представители на протестиращите полицаи, които заплашиха, че ще блокират София не кога да е, а по време на европредседателството. По-рано през седмицата се разигра сюжет със свален билборд на протестиращи полицаи, които на английски се оплакваха от ниското заплащане в МВР. 

"В момента цялата отговорност, която пада върху системата за сигурност, винаги сме се стремели да променяме средата за работа... Има по-добра събираемост... Премиерът беше ясен - правим го за държавата, ако искате си продължете протестите....", каза той.

"Не го направихме под натиск", обяви още Цветанов без да аргументира внезапността на решението.

След което започна да говори за европредседателството:

- Не можем като българи да не дадем заслуженото на председателството. Аз ви благодаря за всички тези въпроси.

- Ще положим максимални усилия да се представим добре.

- Председателството е отговорност, с която трябва да се гордеем...