Установен е авторът на злоумишлени телефонни сигнали през последните дни.

Това съобщиха от СДВР.

Около официалното откриване на европредседателството в София имаше серия от сигнали до бомби, които за щастие се оказаха фалшиви - на летище-София, Народното събрание и в петък в НДК. Всички те са били подадени от един телефонен номер.

Авторът на сигналите е 45-годишен български гражданин, който се намира в страна от ЕС, обясниха от полицията. Като при това е сериен "подавач" на сигнали за бомби. Установено е, че се е обаждал многократно освен за обекти в България, и за различни европейски институции, като последният му бомбен сигнал е за ЕК. С партньорските служби се действа за откриване къде се намира и за задържането му.

Директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов обясни как се е стигнало до откриването на този човек. От полицията са установили, че обажданията са подадени от карта на чужд мобилен оператор и е осъществен контакт с партньорските служби.

В България през годините са водени досъдебни производства по същия повод във връзка с подадени от него много подобни сигнали. Деянието е наказуемо и по чл.326 от НК и по Закона за ЕЕН112, като по НК е предвидено наказание включително „лишаване от свобода“, а по Закона за ЕЕН, когато са мобилизирани службите за реагиране, е предвидена сериозна глоба в размер от 10 000 до 20 000 лв., като е предвидено търсене и на обезщетение за причинените вреди и направените от службите разходи.

Службите реагират незабавно по утвърдена процедура на всеки подобен сигнал, изразходва се огромен ресурс, не само от полицията. Само през последните дни подадените злоумишлените обаждания са няколко: за Аерогара – София, за НДК, за НС, като сигналите са подавани на общодостъпни в интернет телефонни номера, всичките – от един номер, уточниха от полицията.

Според наличните данни от 2012 г. до днес 45-годишният българин е подавал подобни сигнали за различни обществени обекти и институции – съд, прокуратура, частни хотели. Той има криминална регистрация за шофиране на МПС след употреба на алкохол.

Мотивите му предстоят да бъдат изяснени.