Състезатели на Южна и Северна Корея могат да участват в смесени отбори и под общ флаг на зимните олимпийски игри в Пьончан, информират световните агенции.

Това може да стане в мъжката двойка по бобслей и женския хокей на лед. Предложението е отправено от домакините на олимпиадата на срещата в пограничното селище Панминчжон преди броени дни.

Дали това ще се случи, ще стане ясно на 20 януари в Лозана, когато има заседание на Международния олимпийски комитет с делегации и от двете страни. Друга важна точка от дневния ред е окончателното изясняване на статута на руските спортисти.

Както е известно, МОК забрани на Русия да участва в Пьончан заради "системна и дирижирана от държавата употреба на допинг", но разреши на чисти от забранени вещества спортисти да стартират на зимния форум.

По-интересни сега са подробностите около двете Кореи, след като още по Нова година севернокорейският лидер Ким Чен Ун допусна възможността да изпрати делегация в Пьончан, а малко по-късно се стигна и до окончателно решение.

Последният случай на участие под един флаг на олимпиада от страна на Корея е през 1936 г. в Берлин. Много след това на три игри двете делегации дефилираха заедно на церемонията по откриването - в Сидни 2000, Атина 2004 и Торино 2006.

С един отбор пък спориха на световното по тенис на маса в Китай през 1991 г.

Вече е почти ясен съставът на делегацията на КНДР за игрите. Тя ще наброява около 400 души, като в нея ще влязат спортисти, официални лица, зрители, журналисти, отбор по таекуондо, който ще участва в демонстрации... И, разбира се, солиден брой хора от службите, които ще следят някой да не избяга, но тази подробност разбираемо се пропуска.

До момента броят на спортистите от КНДР, спечелили право да се състезават на игрите, никак не е голям. Двойката във фигурното пързаляне Рьом Тае Ок и Ким Жу Сик, например, спечели квота през септември, но олимпийският комитет на страната изпусна срока за официална регистрация. В понеделник МОК обяви, че специално за севернокорейските спортисти срокът е удължен.

Повече яснота и по този въпрос ще има след седмица.

На пръв поглед е незначителен въпросът как групата от Северна Корея ще влезе в Южна. Но се оказва, че не е толкова лесно, най-малкото казусът трябва да се разгледа  от много инстанции, като се почне от парламента в Република Корея, пише агенция "Ройтерс".

Президентът на организационния комитет на игрите Лий Хий Бьом допуска, че това може да стане дори през демилитаризираната зона, която е най-охраняваната граница в света. Дълга е 260 км и широка близо 4 км. Смята се, че общият брой на войниците от двете страни е близо 1 милион.

Ако се стигне до такова решение, това ще е първият случай в историята спортисти от КНДР да са влезли в Южна Корея по земя. За целта обаче ще трябва да се произнесе парламентът в Сеул.

През 2002 г. Пхенян прати 606 души делегация на Азиатските игри в Бусан и тогава те пътуваха с голям круизен кораб, на който и бяха отседнали за надпреварата.

Година по-късно 528 севернокорейци стигнаха за лятната универсиада в Даегу със самолети.

На този етап не е ясно къде ще отседне делегацията от КНДР - дали в олимпийското градче или другаде край Пьончан. Често Северна Корея избира други места в градовете, домакини на игри. И на спортистите се забранява да излизат дори на разходка с изключение на дните, в които тренират и се състезават.