Пленумът на БСП възложи на парламентарната група на партията да гласува "против" Истанбулската конвенция, информира "Фокус". "За" решението са гласували 61 членове на пленума, 25 са били "против" и 7 са се въздържали. Решението беше взето след 5-часови бурни дебати.

Партийните функционери се събраха днес да обсъдят на Национален съвет вота на недоверие към правителството, Истанбулската конвенция и отчета за работата на парламентарната група, както и позиция за строителството на втори лифт на Банско.

Големите словесни сблъсъци се разгоряха около позицията на соцпартията за конвенцията. Според лидерката на партията Корнелия Нинова и официално съобщение от пресцентъра на партията, позоваващо се на решение на Изпълнителното бюро, БСП е "против" още от първите дни на януари. Нинова и екипът ѝ смятат, че ратификацията трябва да бъде оттеглена. Същевременно социалистите евродепутати начело с лидера на ПЕС Сергей Станишев подкрепиха гласуване в европарламента в подкрепа на документа, осъждащ домашното насилие.

По време на днешния пленум на "Позитано" 20 се разгорял и сблъсък очи в очи между Нинова и Станишев. Президентът на ПЕС отправил заплахи, че ако БСП не подкрепи конвенцията, това ще има сериозни последици за партията.

"Няма трети пол в конвенцията, дискусията е изкривена", заявил пред съпартийците си Станишев. И обвинил управляващите, че те са виновни за това, защото не са подложили документа на обширна дискусия.

Каквото и решение сега да вземе БСП, ще има сериозни последици за партията, предупредил още той по повод първоначалната позиция на ИБ на соцпартията срещу конвенцията.

Не искам да плаша никого, просто съм длъжен да предупредя, добавил лидерът на ПЕС. Според запознати той е отправил намеци, че БСП може да бъде изключена от Партията на европейските социалисти.

"Не търпи отлагане въпросът за насилието на жените." Това каза Станишев пред журналисти преди началото на Националния съвет на БСП

„Една четвърт от жените на България под една или друга форма са подлагани на насилие“, каза той. По отношение на позицията на Изпълнителното бюро на БСП против конвенцията, той посочи, че разбира загрижеността на колегите си. „Малко бях учуден от тази спешна реакция, непосредствено след празниците, толкова категорична", коментира той.

На пленума Корнелия Нинова обаче не приела аргументите на Станишев. Тя твърдяла, че не за първи път позицията на БСП се разминава с тази на ПЕС.

"Конституцията на Република България доста е изпреварила Истанбулската конвенция в защитата на правата на жените и децата."

Това обяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов по-рано преди началото на пленума. „Мисля, че в Конституцията е залегнала тази защита, освен това БСП винаги е защитавала правата на жените и децата“, твърди Попов. Той поясни, че когато се ратифицира една конвенция, тя има преимущество над вътрешното законодателство. „Мисля, че следва да въведем такива закони в България, които да осигуряват още по-добрата защита на правата на жените и децата“, заяви Попов.

Според соцдепутата Александър Симов допълни, че ако конвенцията бъде ратифицирана, някои текстове трябва да претърпят промяна.

Не сме съгласни България да приеме Истанбулската конвенция, направо заяви Светлана Шаренкова.

„Ние също сме Европа и имаме друго мнение. Не сме съгласни да приемем тази конвенция“, коментира Шаренкова. Според нея това не са основните проблеми на България. Шаренкова посочи, че след влизането на България в европредседателството има други важни теми.

Конвенцията вече внесе разнобой и между президента Румен Радев и вицето му Илияна Йотова. Бившата евродепутатка е ревностна привърженичка на приемането на документа, осъждащ насилието. Радев се изказа твърде скептично за него, с довода, че в България си имаме достатъчно закони, но трябвало да се прилагат.

Срещу документа гласуваха и осем мъже министри от коалиционния кабинет - и от Обединените патриоти, и от ГЕРБ.