Нова функция въвежда чат програмата Skype - "частни разговори" или "Private Conversations", съобщи Microsoft.

Разговори от този тип вече ще бъдат криптирани "от край до край". Това става с помощта на разработка на компанията Open Whisper Systems и техния софтуер за криптиране Signal.

Новата функция за момента е активна само за бета тестерите в програмата Skype Insiders, но скоро ще е налице и за всички потребители, обясняват от компанията на Бил Гейтс.

За да бъде криптиран разговор с приятел, с когото вече водите такъв, трябва да започнете нов. Криптираните със Signal чатове не могат да се пренасят и между устройства, тоест всеки път, когато оставите телефона и минете на компютъра, ще трябва да отваряте нов. Това е с цел повишаване на сигурността.

Истината е, че Skype за пореден път закъснява с нововъведението - Signal вече се ползва от конкуренцията в лицето на Facebook Messenger, WhatsApp и Google Allo.

В комбинация с нестабилните версии на чат програмата, които са тежки и тромави както за компютър, така и за мобилни устройства, по всичко личи, че някогашният пионер и гигант в софтуера за чат изостава пред множеството нови опции на пазара. Последната подобрена мобилна версия никак не се хареса на потребителите.